Европа

Елена Поптодорова: България стана де факто член на НАТО с участието си във войната в Ирак

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Ние бяхме част от една, както в Вашингтон я бяхме кръстили – великолепната седморка. Това бяха 5 плюс 2 държави. Едни 5 очевидни, това бяха балтийците, на първо място, докато България и Румъния бяха под въпрос. Така че при нас до последно стоеше голямата задача да убедим, че геостратегически, геополитически ние принадлежим към разширения Алианс.“

Това каза в студиото на Euronews Primetime вицепрезидентът на Атлантическия клуб и бивш посланик на България в САЩ Елена Поптодорова навръх 20-годишнината от присъединяването на България в НАТО.

Освен нашето красноречие и денонощно усърдие, които са много важни, се случиха и обективни събития. И това беше 11 септември.

Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб и бивш посланик на България в САЩ

„Случи се „Коалицията на желаещите“. Когато България стана член на тази коалиция от държави, които доброволно застанаха редом до Съединените щати, в една начална все още битка срещу тероризма, българските войни застанаха буквално рамо до рамо със своя перспективен най-голям съюзник – Съединените щати“, посочи Поптодорова.

И аз помня една знаменателна фраза, която тогавашният министър-председател Симеон Сакско-Бургоцки произнесе: „България вече е де факто член на НАТО.“ И да, ние бяхме де факто.

Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб и бивш посланик на България в САЩ

„Ние фактически получаваме повече към момента, отколкото да даваме“, каза Поптодорова.

„Последните социологически измервания, сочат, че действително има достатъчно солидна подкрепа на членството ни в НАТО. Дори поради една прозаична истина. Ние нямаме никакъв друг вариант, никаква друга алтернатива за защита на територията, на суверенитета на страната, на мирния живот на страната – освен защитата, която получаваме по силата на членството ни в Северноатлантическия договор“, подчерта вицепрезидентът на Атлантическия клуб.

„Тук сигурно споделяме колективна вина няколко поколения, поне две, две и половина поколения политици в България, които никога не проведохме истинския разговор за това членство“, каза още Поптодорова.

„Не успяхме като че ли да обясним, че това е най-успешният отбранителен, подчертавам отбранителен съюз, на свободно събрали се държави“, допълни тя.

 

Целия разговор вижте във видеото.