Европа

В Грузия противниците на проектозакона за „прозрачност на чуждестранното влияние“ не отстъпват

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Хиляди хора в Грузия отново излязоха по улиците на столицата Тбилиси, за да протестират срещу закона за „прозрачност на чуждестранното влияние“. Много от демонстрантите се опасяват, че предложеното законодателство ще подкопае демокрацията и ще провали шансовете на страната да се присъедини към Европейския съюз.

 

Мисля, че сега ни предстои най-важната и решаваща борба. Или ще спасим страната си още сега и ще запазим европейския си път, или ще загубим родината си. Но тази енергия и вяра, броят на младите хора в процеса ми дават надежда, че ще донесем победа.

Ана Субелиани, активист

Проектозаконът, който води до разделение, изисква медиите и нетърговските организации да се регистрират като такива под чуждо влияние, ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина. Критиците го нарекоха „руския закон“, тъй като Москва използва подобно законодателство, за да заклеймява медии и организации, за които се смята, че са в противоречие с Кремъл. Въпреки острата обществена съпротива обаче управляващата партия „Грузинска мечта“ изглежда решена да продължи с приемането му.

 

Те не могат да посочат дори един аргумент защо този закон е руски или лош. Накрая казват, че не харесват името. Когато има финансиране, има и интерес.

Мамука Мдинарадзе, лидер на парламентарното мнозинство

Въпреки че президентът на Грузия Саломе Зурабишвили заяви, че ще наложи вето на закона, ако той бъде приет от парламента, управляващата партия може да го преодолее, като събере 76 гласа. След това председателят на парламента ще може да подпише закона и той да влезе в сила.