Свят

В Грузия избухнаха протести, провокирани от гласуването на законопроект за "чуждестранните агенти"

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Полицията в Тбилиси използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу одобрения на първо четене законопроект за „чуждестранните агенти“. Той изисква медии и нестопански организации да се регистрират като проводници на чуждо влияние, ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Демонстрантите искат от правителството да оттегли законопроекта.

Критици твърдят, че той ще попречи на перспективите на Грузия за присъединяване към ЕС. Заклеймяват го като „руския закон“, защото Москва използва подобно законодателство, за да преследва независимите медии и организации.

 

Факт е, че „Грузинска мечта“ проведе референдум в парламента и едностранно реши да присъедини Грузия към Русия. 83-ма предатели решиха, че Грузия трябва да стане част от провинциите на Русия. Но останалата част от Грузия ще им го каже просто: Това, което пише в нашата конституция, е, че властта е в ръцете но хората, а не в ръцете на правителството от предатели.

Александър Елисашвили – опозиционен депутат

ЕС и САЩ също критикуваха законопроекта за „чуждестранните агенти“, а Жозеп Борел предупреди, че той не е в съответствие с основните ценности на Съюза.

Ние смятаме, че гражданското общество, журналистите и медиите са крайъгълни камъни на всяко демократично общество. Призоваваме грузинското правителство да се вслуша в предупрежденията, че този законопроект не е в съответствие с нормите и ценностите на Европейския съюз и със сигурност ще повлияе негативно на напредъка на Грузия по пътя ѝ към Съюза.

Ведант Пател – заместник-говорител на Държавния департамент

В сряда парламентът на Грузия одобри законопроекта на първо четене.

Президентът Саломе Зурабишвили каза, че ще наложи вето на текста, ако бъде приет и на трето четене. Но „Грузинска мечта“ може да преодолее ветото, като събере 76 гласа. Тогава председателят на парламента може да подпише закона, за да влезе в сила.

Документът е почти копие на предложение, което управляващата партия беше принудена да оттегли миналата година след масови протести.