Европа

Протести в Грузия: Демонстрантите настояват за отмяна на закон за чуждестранни агент

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко 14 души са били задържани в Грузия след антиправителствените протести. Демонстрантите изразиха недоволството си срещу така наречения "закон за чуждестранните агенти". Въпреки митингите спорният проектозакон беше одобрен от парламентарната комисия. Политическото мнозинство принадлежи на "Грузинска мечта" - партия, която е приятелска на Кремъл, докато демонстрантите са предимно за ЕС и НАТО.

Грузинските граждани протестират срещу закона, който според тях отразява руското законодателство и противоречи на западните ценности. Гражданите се опасяват, че приемането му ще застраши интеграцията на Грузия в ЕС.

Мариам Кухилава, Euronews Грузия

Целта на законопроекта е да се наблюдава и ограничава дейността на чуждестранните неправителствени организации, занимаващи се с граждански права в Грузия. Управляващата партия се опита да приеме закона преди една година, но той беше оттеглен след масови протести. Сега той бе внесен отново само че без термина "агент" в заглавието си.

Целта на закона е грузинският народ да знае как се харчат стотици милиони долари. Виждаме например, че неправителственият сектор се намесва в политиката, участва в революции и призовава към тях. Хората трябва да знаят кой финансира тази поляризация и радикализация.

Мамука Мдинарадзе, лидер на парламентарната фракция на "Грузинска мечта

Законопроектът беше широко осъден и от евроатлантическите партньори на Грузия. Посланикът на ЕС в страната заяви, че законът е несъвместим с европейските ценности, а германският канцлер Олаф Шолц изрази надежда, че той ще бъде оттеглен. Опозицията твърди, че предложеното законодателство е аналогично на руските закони за "чуждестранните агенти", които там се използват за потискане на гражданското общество и свободата на печата.

Управляващата партия няма отговор на нито един въпрос. Този руски закон ще попречи на европейската интеграция на Грузия. Ако бъде одобрен, всякакъв напредък към ЕС ще бъде много труден, ако не и невъзможен.

Ана Нацвлишвили, депутат, опозиционна партия "Лело"

По-рано конфронтация избухна в грузинския парламент, по време на първото официално обсъждане на предложения закон. Той ще изисква медиите и неправителствените организации, които получават повече от 20% от финансирането си от чуждестранни източници, да се регистрират като организация, действаща в интерес на чужди сили.