Свят

Свински грип и Ковид 19 върлуват в Грузия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Сезонните вируси в Грузия се увеличават и засягат много деца и юноши с грип, Covid-19, и други респираторни инфекции. Националният център за контрол на заболяванията съобщава, че над 40% от заразени лица в Грузия са дали положителен резултат за вируса H1N1, известен като свински грип

"Разпространяват се грипни вируси от тип А, предимно свински грип. Респираторните вируси също са във възход, със забележимо увеличение на заболеваемостта при децата. Предстоящата втора вълна се очаква в края на февруари и началото на март. Очаква се здравната система, след като успешно се справи с коронавируса, да се справи и с други респираторни вируси", казва Паата Имнадзе Заместник-директор на Националния център за контрол на заболяванията и обществено здраве.

Ваксинацията е подчертана като ключова мярка срещу сезонните вируси. Въпреки голямото предлагане на грипни ваксини в Грузия, не всички граждани се ваксинират. През последната седмица на декември грипният вирус е бил 28% от случаите, а през първата седмица на януари делът на заболелите от грип нараства до 52%. Рязкото увеличаване, включително в в педиатричните клиники, е тревожен факт.

"Специфичният дял на грипния вирус в лабораторно потвърдените случаи рязко се е увеличил в първата седмица на 2024 г. Настоящите случаи на грип са в своя пик от началото на грипния сезон", съобщава Иване Чхаидзе Медицински директор на Централната детска болница "Ивашвили“.

В допълнение към продължаващите предизвикателства здравните специалисти очакват разпространението на новия вариант на коронавирус, JN1. Понастоящем степента на разпространението му в Грузия е ниска и не буди тревога. Въпреки това специалистите прогнозират, че в края на януари ще се появи нов щам. Преговорите са за набавяне на необходимата ваксина.