Европа

Молдова и Украйна започват преговори с ЕС, Грузия вече е кандидат-членка (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Молдова и Украйна са с една стъпка по-близо до членство в Европейския съюз, след като блокът одобри начало на преговорите им за присъединяване, докато Грузия официално стана кандидат-членка. Лидерите преодоляха ветото на унгарския премиер Виктор Орбан, след като – според очевидци, германският канцлер Олаф Шолц му предложил да напусне залата в момента на гласуването.

Така – след близо 8 часа преговори, се стигнало до необходимия единодушен вот, който според правни експерти е валиден, дори и един от лидерите да се въздържи.

 

Искаме да подкрепим Украйна. Това е силен политически сигнал, това е силно политическо решение. Ние сме на страната на украинците и това решение на страните членки е изключително важно за авторитета на Европейския съюз.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

Унгария обаче блокира пакета от 50 млрд. евро за Украйна. Орбан продължава да смята, че страната не е готова за преговори и нарече позицията на колегите си „нерационална“.

 

26-те други държави обаче настояха за решението. Унгария реши, че, ако искат да го направят, трябва да поемат по своя път. Но Унгария не иска да бъде част от това лошо решение.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария

Президентът на Украйна, който изненадващо посети Германия, нарече решението на Европейския съвет „победа“ за цяла Европа. Молдовският президент Мая Санду обяви, че страната отваря нова страница. От Грузия държавния глава коментира, че обединяването с европейското семейство е „необратимо“.

Реакции имаше и от лидерите в блока.

 

Това, което чух, е, че Орбан ще използва правото си на вето, а това, което видях, е, че не го направи. Решенията в Съвета винаги се вземат с консенсус. Важно е какво си решил и до какво ще доведе.

Александър де Кро, министър-председател на Белгия

Това са важни решения. Това е важен сигнал от Европейския съюз и е много добре, че в тези трудни моменти за Украйна и за Молдова Европейският съюз ясно показва, че има интерес към тези държави и тяхното бъдеще.

Петр Фиала, министър-председател на Чехия

Лидерите приветстваха и приемането на 12-ия пакет санкции срещу Русия, който включва забрана на вноса на руски диаманти в блока. Мерките ще влязат в сила от 1 януари. 

В обща позиция от Европейския съвет осъждат военната подкрепа за Русия от Беларус, Иран и Северна Корея и подкрепят създаването на трибунал, за да понесе Москва отговорност за войната срещу Украйна.

Очаква се решение по още една ключова тема, която обаче също разделя лидерите - ситуацията в Газа. Докато някои подкрепят обща позиция за спиране на огъня, други са против нея. Пред сградата на Европейския съвет, докато течеше срещата на върха, се проведе протест в подкрепа на палестинците. 

 

Втори ден продължават преговорите на европейските лидери. Как обаче премина първият и какво предстои за държавите кандидатки за членство в Европейския съюз - разказва колегата от Euronews Шона Мъри: