Европа

"Исторически ден": Украйна и Молдова изпреварват РС Македония в преговорите за членство в ЕС (Допълнена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Молдова и Украйна са с една стъпка по-близо до Европейски съюз, след като Европейската комисия препоръча Съветът да започне преговорите с двете държави. Според годишния доклад за разширяването на блока обаче Киев и Кишинев трябва да продължат с реформите.

 

Украйна изпълни над 90% от необходимите стъпки, които изложихме миналата година в нашия доклад. Само за да добиете представа - беше постигнат напредък в реформата на конституционното правосъдие, в избора на Висшия съвет по правосъдие, антикорупционната програма, борбата с прането на пари.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Решение за начало на преговорите се очаква да бъде взето по време на последната за годината среща на върха на Европейския съвет. Молдова и Украйна подадоха молби за членство в общността на 27-те след началото на руската инвазия. 

Председателят на Европейската комисия коментира, че Кишинев също понася последиците от войната.

 

Има някои оставащи мерки, които трябва да бъдат завършени. И на тази основа Съветът може да финализира рамката за преговори. Комисията ще докладва за напредъка пред Съвета през март 2024 г.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

От Комисията препоръчват още Грузия да получи статут на кандидат-членка, а Босна и Херцеговина - да започне преговорите за влизане в Европейския съюз, но след като изпълни необходимите условия. 

За решението на Брюксел стана ясно след обиколката на Урсула фон дер Лайен на Западните Балкани и посещението ѝ в Киев. Украинският президент заяви, че страната му се готви за членството в блока.

 

Въпреки трудностите - напредваме. През декември очакваме политическо решение от Европейския съвет. Украинците винаги са били и ще останат част от общото европейско семейство. Страната ни трябва да бъде част от Европейския съюз.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Днес беше приет и план за растежа на Западните Балкани, според който до 2027 г. в региона ще бъдат инвестирани 6 млрд. евро, но само срещу изпълнение на заложените реформи.

Премиерът на Босна и Херцеговина благодари на Европейската комисия, че предлага страната да започне преговори за членство, когато изпълни необходимите условия. 

А лидери от цяла Европа приветстваха решението на Брюксел. Според президента на Румъния - Молдова и Украйна заслужават решението на Комисията. А българският евродепутат Илхан Кючюк настоя блокът да не изоставя страните от Западните Балкани, които също чакат за членство. Германският външен министър коментира, че Украйна принадлежи към европейското семейство, докато от Латвия заявиха, че сега Европейският съюз има възможност да стане "по-голяма геополитическа сила".