Свят

Зеленски покани Доналд Тръмп да посети Украйна и да види последиците от конфликта с Русия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Украйна отрече оценката на своя началник на сухопътните сили ген. Залужни, че войната с Русия се намира в задънена улица. Володимир Зеленски е смъмрил генерала, обвинявайки го, че улеснява „работата на агресора“. В интервю за американската телевизия Ен Би Си Зеленски призова Съединените щати да засилят помощта за страната му.

Смятам, че днес ситуацията наистина е тежка. Не мисля, че това е патова ситуация. Смятам, че това е проверка от страна на руската армия. Но преди това направихме много. Бяхме направили много. Бяхме в трудна ситуация. Мислеха, че ще ни матират, но това не се случи.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

В интервюто Зеленски покани бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, да посети Украйна и да види последиците от конфликта с Русия.

Тръмп, който се бори за преизбиране през 2024 г и е водещият кандидат за номинацията на Републиканската партия, остро критикува подкрепата на САЩ за Киев, заявявайки, че може да сложи край на войната за 24 часа, ако бъде преизбран.

Украйна е започнала наказателно разследване на смъртоносна руска атака срещу украински войници в Запорожие, а Зеленски я определи като „трагедия, която е трябвало да бъде избегната“.

В петък украинските военни съобщиха, че руски ракетен удар е убил много войници и е ранил цивилни в района на Запорожие. 

Русия удари отново с ракети Одеса и едноименната област. Улучена е художествена галерия в града и са нанесени сериозни щети. Петима души са били ранени и настанени в болница.