Европа

Русия е изстреляла 20 дрона Шахед по критичната инфраструктура на Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Ukraine War 100 Days Photo Gallery 22152700682834 Снимка: AP

При руска атака срещу Херсон в Източна Украйна е загинал един човек и са били нанесени сериозни щети в центъра на града. А при удар на руски дрон е загинал още един цивилен в град Никопол. Стана ясно, че Русия е изстреляла 20 безпилотни летателни апарата и една ракета при нощна атака, насочена към военна и жизненоважна инфраструктура в Украйна.

Властите в страната обаче заявиха, че са свалили 18 от тях. Щети са били нанесени по петролната рафинерия "Кременчук" в централната Полтавска област, която е била неведнъж обект на руски удари. A президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че не бива да се очаква голям успех от Киев за твърде малко време. Той също приветства украинските настъпателни действия, които са ограничили операциите на Черноморския флот на Русия.

"Благодарение на украинската храброст ние изтласкахме руския флот към източната част на Черно море. Русия вече не може да използва нашето море, за да разширява агресията си в други части на света, както направи в миналото със Сирия. Сега ситуацията е напълно променена. Когато осигурим още по-голяма сигурност на Черно море, Русия ще загуби всякаква възможност да доминира в този район", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин и държавният секретар Антъни Блинкен настояват пред все по-разделения Конгрес да изпрати незабавно голяма помощ както на Израел, така и на Украйна. Твърденията им идват в момент, когато искането на администрацията за спешна помощ в размер на 105 млрд. долара за конфликтите в тези и други страни се сблъска с проблем.

В ръководения от демократите Сенат има двупартийна подкрепа за изпращане на помощ за двете страни. Но в ръководената от републиканците Камара на представителите новият председател на парламента Майк Джонсън предложи помощта да бъде насочена само към Израел.

"Путин смята, че може да ни изчака. И това е основната част от неговата стратегия. Той смята, че Западът ще се умори да подкрепя Украйна и скоро ще достигне своя лимит. В такъв случай, ако ние не подкрепим Украйна, Путин ще спечели. Путин обаче няма да се спре в Украйна. И всички ние знаем това", посочи Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

По-рано стана ясно, че трима руснаци са били арестувани в Ню Йорк за заобикаляне на санкциите на Съединените щати за доставка на електронни компоненти за оръжия, използвани от Москва във войната ѝ в Украйна.