Европа

Стотици протестираха в Украйна с искане за почивка на някои войници

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Стотици излязоха на протести в 12 украински градове, с искане за отпуск за воюващите през последните 18 месеца. А властите в страната съобщиха, че най-тежки са сраженията край Авдеевка в Донецка област.

В поне 12 града в Украйна съпруги и други членове на семействата на войници излизоха на улицата, за да призоват за демобилизация на тези, които са били на терен 18 месеца или повече. Участниците в митингите твърдят, че войниците се нуждаят от почивка, за да се възстановят. Съпругът и бащата на Виктория служат в армията, а баща ѝ е бил ранен и сега е в болница.

Всички войници са уморени психически и физически. Не могат да седят там постоянно и да защитават всички украинци. Те трябва да си починат.

Виктория Самойлова

Горещата точка на конфликта продължава да е в местността Авдивка в Донецка област. Руските войски постепенно напредват на север и северозапад от района, като се прегрупират за трета офанзива, въпреки многото загубени човешки животи и военна техника. Междувременно членовете на Съвета за сигурност на ООН обсъждат възможната ескалация на насилието поради продължаващите доставки на оръжия и боеприпаси за въоръжени конфликти като този в Украйна. Русия обвинява Запада за нарастването на напрежението в Украйна.