Европа

Еврокомисията: Въпреки войната в Близкия Изток, фокусът ни продължава да бъде помощта за Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Държавните и правителствените ръководители на ЕС потвърдиха подкрепата си за Украйна в защитата ѝ срещу руската инвазия, дори в условията на нова война - тази между Израел и Хамас. На втория ден от Европейския съвет в Брюксел лидерите на 27-те държави изпратиха ясно и единно послание.

Дебатът беше много ясен. Въпреки геополитическото напрежение в Близкия изток, нашето внимание продължава да бъде насочено към подкрепа на Украйна.

Урсула Фон Дер Лайен, председател на Европейската комисия

Но някои разногласия остават. Комисията иска допълнителни 50 млрд. евро в бюджета на съюза за финансиране на подкрепата за Киев. Някои страни обаче изглежда не са съгласни с това. Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо нарече Украйна "една от най-корумпираните страни в света и поиска гаранции, за да се избегне цитирам злоупотреба с европейски пари. А Унгария продължава да блокира нова военна помощ, вероятно надявайки се да освободи средства от националния си план за възстановяване и устойчивост.

Не можете да кажете: ако вие искате пари за Украйна, ние искаме пари за нас. Не трябва да бъдем заложници на Орбан и съм убеден, че ще намерим положително решение.

Ксавиер Бетел, министър-председател на Люксембург

Относно актуализацията на многогодишния бюджет на Съюза европейските правителства поставиха краен срок. Те искат да постигнат споразумение до края на годината, въпреки че няма да е лесно да се удовлетворят всички национални искания. Освен тези, които открито се противопоставят, има и такива, като Италия или Гърция, които са съгласни да допринесат повече за подпомагане на Украйна, но само при условие, че увеличението на бюджета покрие и други аспекти, като например управлението на миграцията или конкурентоспособността на европейските компании.

Изразих позицията ни абсолютно ясно: Гърция няма да приеме решение, което включва само Украйна и нищо друго. Предложението на комисията е напълно разумно. Нуждаем се от повече пари за бежанците и за управлението на проблема. Като страна на външната граница на Европа ние осъзнаваме това много добре.

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция

По отношение на ситуацията в Близкия изток обаче бе постигнат пълен консенсус. ЕС отново осъди атаките на Хамас, но също така призовава за паузи и хуманитарни коридори за ивицата Газа, както и за мирна конференция за трайно решение.