Европа

Словакия спира доставките на оръжия за Украйна

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Часове преди старта на Европейския съвет в Брюксел, премиерът на Словакия Роберт Фицо официално заяви, че страната му спира да доставя оръжия на Украйна. Доставките на хуманитарна помощ обаче ще продължат. Фицо заяви пред депутати в парламента в Братислава, че не одобрява и нов пакет санкции срещу Русия. 

Ще има предложение от страна на балтийските държави, които ще се опитат да включат в решението от срещата на върха препратка към още един - според мен дванадесети пакет - от санкции срещу Руската федерация. За да бъда напълно ясен, няма да гласувам за никакви санкции срещу Русия, ако не бъде представен анализ на въздействието върху Словакия. Ако санкциите ще ни навредят, както повечето предишни санкции, не виждам причина да ги подкрепям.

Роберт Фицо, премиер на Словакия

До момента Словакия беше сред най-верните партньори на Киев от старта на войната. Освен да отвори границите си за бежанци , Братислава редовно снабдяваше Украйна с боеприпаси. Словакия не е единствената страна, която прави ход назад по отношение на подкрепата си. Преди месец стана ясно и, че Полша също е спряла оръжейните доставки за Украйна.