Европа

Механиците на Украйна: Далеч от фронта, но всеки ден на бойното поле

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Тези украинци са далеч от бойното поле. Но тяхната работа е важна част от усилията на страната да си върне териториите, които Русия заграби след началото на инвазията си миналата година. В работилниците из цялата Украйна механиците използват части от стари превозни средства, машини от съветско време или почти всичко, до което могат да се доберат, за да обслужват превозните средства, от които войските се нуждаят на фронта.

 

Автомобилите пристигат в лошо състояние, много мръсни, неподдържани, защото никой там няма време да се грижи за тях.

Михайло

 

Превозните средства варират от бронетранспортьори до камиони и дори дарени от Съединените щати джипове Humvee. Почти всички от тях носят видими следи от битките: дупки от куршуми, спукани стъкла, следи от взривове. Анализаторите твърдят, че през наближаващата зима бойните действия вероятно ще се превърнат в позиционна война, като промените по фронтовата линия ще бъдат незначителни. През януари администрацията на Вашингтон обяви, че ще изпрати танковете на Украйна, след като месеци наред настояваше, че те са твърде сложни и трудни за поддръжка и ремонт. Решението беше част от по-широка политическа маневра, която отвори вратата за Германия да обяви, че ще изпрати своите танкове "Леопард 2". Пентагонът ускорява доставката на танкове "Ейбрамс" за Украйна, като предпочита да изпрати ремонтиран по-стар модел, който може да бъде готов по-бързо. В една работилница в района на Киев механиците използват всички налични части. След като бъдат сглобени, машините се изпробват на открито, преди да бъдат изпратени обратно на фронтовата линия.

 

Първият тест беше незадоволителен. Открихме много дребни недостатъци. Но ще бъдат поправени. Сега автомобилът ще бъде поставен на транспортьор и ще се отправи към базата. Ще заменим всички нискокачествени резервни части, ще отстраним всички дребни недостатъци и след това ще изпратим автомобила на тестово шофиране, а след това ще го върнем на момчетата.

Андрий, главен механик на ремонтен център

 

Украйна е силно зависима от западната военна помощ в битката си с Русия. Почти 20-месечната война е изчерпала военните ресурси и на двете страни.