Европа

Зеленски: Следващите два месеца са много важни за Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна разчита на конкретни резултати след срещата в Малта, на която бе обсъдена нейната формула за мир. Според ръководителя на украинската делегация, начертаните планове могат да послужат за основа на универсална формула за защита на мира навсякъде по света. 

Следващите два месеца ще бъдат важни за Украйна, написа президентът Володимир Зеленски след края на срещата на върха в Малта, където представители на повече от 60 държави обсъдиха предложената от него „Формула за мир“. Двудневният форум излъчи обща декларация.
Ръководителят на украинската делегация обясни, че "работните групи са разработили планове", които "могат да бъдат решение" за Украйна и извън нея.

Андрий Йермак каза, че това е "универсална структура", която "може и трябва да се прилага навсякъде, където има нужда от защита на мира и справедливостта".

Бяха разисквани 5 от 10-те ключови точки от Формулата на мира за Украйна: ядрена, продоволствена и енергийна сигурност, освобождаване на затворници и връщане на депортирани лица и възстановяване на териториалната цялост на Украйна и световния ред.

Междувременно продължават битките на фронта срещу руските сили, които са засилили атаките си срещу град Авдeевка, в района на Донецк, стратегическо място за комуникация и достъп до регионите, окупирани от Москва.