Икономика

Възстановяването на Украйна със замразени руски пари няма да е толкова лесно

От Euronews България Euronews България
Russia Ukraine War 23033436458554 Снимка: АП, архив.

Урсула фон дер Лайен иска до края на годината да бъде изготвен план на ЕС за отблокиране на замразените активи на Москва. Сделката ще бъде постигната трудно.

 

Амбицията на Европейския съюз да използва милиарди долари от замразени руски активи за възстановяване на Украйна се сблъсква с проблеми, пише „Политико“.

Миналия месец лидерите на ЕС подкрепиха безпрецедентни стъпки за използване на печалбите, генерирани от държавните активи на Москва, за възстановяване. А през уикенда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща да представи твърди планове до края на тази година. Но някои европейски правителства са частно загрижени за рисковете за финансовите пазари от подобен ход. Тези опасения сега заплашват да усложнят инициативата на фон дер Лайен.

По-голямата част от руските държавни активи, замразени от ЕС в началото на инвазията в Украйна, се намират в Белгия. Местното правителство не е склонно да се съгласи да използва тези средства за възстановяване на Украйна, без останалите страни от Г-7 да предприемат стъпки заедно с ЕС.

"Заедно със страните от Г-7 и Европейската комисия търсим структурно решение за замразените активи, което да не дестабилизира международната финансова система", заяви белгийският министър-председател Александър Де Кроо в реч пред дипломати в понеделник. "Необходима е правна основа и е ясно, че Белгия не може да осигури тази правна основа сама", уточни той.

По-голямата част от руските чуждестранни резерви, замразени от държавите, участващи в санкциите в началото на войната на Москва срещу Украйна, се намират в ЕС. От тях 180 млрд. евро се намират в белгийската Euroclear - клирингова къща, която действа като попечител на руските резерви.

Тъй като руските ценни книжа достигат падеж и се реинвестират от финансовите посредници, те генерират печалба. През първите девет месеца на тази година Euroclear генерира 3 млрд. евро печалба от замразените активи.

Aleksander De Kroo Александер де Кроо, министър-председател на Белгия.

Euroclear доброволно е отделил печалбите от руските активи, но твърди, че е понесъл 34 млн. евро разходи за управление и правни разноски, както и приблизително 18 млн. евро пропуснати възможности за приходи. Запитани за намерението на ЕС да се възползва от тези печалби, Euroclear отказаха коментар.

ЕС отдавна предлага тези печалби да се облагат в полза на Украйна, но Европейската централна банка и някои столици на ЕС, включително Париж, Берлин и Брюксел, изразиха съмнения. Те се опасяват, че този ход ще разтърси финансовите пазари и ще отслаби позицията на еврото като резервна валута.

Миналата седмица лидерите на европейските държави призоваха Европейската комисия да изготви правно предложение и заявиха, че е необходим "решителен напредък в координация с партньорите".

Белгия и Люксембург обаче искат да получат уверение, че няма да бъдат принудени да поемат всички правни и финансови рискове, свързани с подобна безпрецедентна стъпка. В Люксембург се намира друга клирингова къща, която понастоящем държи замразени руски активи - Clearstream.

"Необходима е правна основа и начин да се направи това, без да се дестабилизират международните финансови потоци. Макроикономическото въздействие е доста голямо", заяви Де Кроо пред репортери малко преди срещата на върха на европейските лидери в края на миналия месец. "Готови сме да помогнем, но трябва да се консултираме с нас. Парите са в Белгия. Ако предприемете нещо, то ще трябва да е в сътрудничество с нас", добави той.

Според Де Кроо е от ключово значение да се работи по решение не само в европейска рамка, но и съвместно с други държави от Г-7.

Ursula Zelenski AP Президентът на Украйна Володимир Зеленски и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: АП, архив.

В Киев фон дер Лайен призна тези искания за международно сътрудничество. "По отношение на извънредните печалби мога да потвърдя, че ще имаме предложение преди края на годината. То ще бъде добре съгласувано с нашите партньори от Г-7", каза тя на пресконференция със Зеленски.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън напоследък показа по-голяма подкрепа за европейските планове за достъп до замразените активи. Г-7 подкрепи идеята в политически план.

Въпреки това инициативата на Г-7 рискува да доведе до още повече забавяния. Договорените формулировки в изявлението на Г-7 досега не надхвърлят "проучването" на възможностите за насочване на парите в подкрепа на Украйна.

Междувременно, търпението на Киев се изчерпва. "За Украйна е законен приоритет да получи тези замразени руски активи за възстановяване на Украйна", заяви пред „Политико“ украинският министър на финансите Сергей Марченко.