Икономика

Киев e увеличил износа по безопасни коридори в Черно море

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Висш украински представител заяви, че военните успехи в изтласкването на Русия от Черно море са съживили износа на стоки от украинските пристанища.Скорошните украински атаки лишиха руския флот от безопасни бази и сигурни морски коридори в западната част на Черно море, докато войските на Киев се стремят да изтласкат окупационните сили от Кримския полуостров.

 

Благодарение на нашите военни успехи, особено тези в Черно море, изтласкването на Черноморския флот на Руската федерация и други мерки относно сигурността, успяхме да възстановим навигацията до украинските пристанища от самите пристанища. Тази навигация все още се разработва, но вече имаме някои числа. Изнесли сме над един милион и половина тона през този коридор, като 700 хиляди от тях са зърнени култури.

Тарас Качка – заместник-министър на икономиката на Украйна 

Качка допълни, че навигацията в Черноморския басейн се осъществява по най-безопасните маршрути.

Украйна обаче не предоставя подробности за тях и изнасяните товари, тъй като се опасява, че това ще доведе до пробив в сигурността.

Миналия август Русия се оттегли от сделката, която осигуряваше защита на корабите, превозващи украинско зърно през Черно море.

Междувременно руската армия съобщи, че украински ракетен удар по корабостроителница в Крим е повредил руски кораб. Клипове в социалните медии показват експлозии и дим, издигащ се от завода „Залив“ в град Керч, в източната част на Кримския полуостров. Ударен е „един от най-модерните кораби на Черноморския флот на Русия, на борда на който има разположени крилати ракети „Калибър“, се казва в изявление на командващия украинските военновъздушни сили Николай Олещук.