Европа

Въпреки заплахите към преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС: ЕК отпусна €10 млрд на Унгария

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Европейската комисия отпусна на Унгария 10 милиарда евро. Решението обаче е противоречиво, тъй като Будапеща заплашва да наложи вето върху присъединяването на Украйна по време на европейската среща на върха. Тези средства бяха замразени за почти година заради атаките на унгарския премиер Виктор Орбан срещу върховенството на закона и заплахата, която представлява корупцията в страната. В момента Комисията счита, че унгарските власти са положили необходимите усилия в областта на съдебната реформа. 

Като институция трябва да следваме правилата. И както многократно обяснявахме в тази зала, обмисляме дали и как Унгария спазва различни условия. Тези условия са свързани с различни решения, свързани с финансирането на Унгария.

Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия

Унгария заплаши да блокира началото на преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз. Тя също така заяви, че е готова да използва ветото си, за да спре плащането на 50 милиарда евро в полза на Киев. За първи път унгарското правителство даде знак, че е готово за преговори по време на срещата на върха по-рано тази седмица. Политическият съветник на министър-председателя предположи, че Будапеща може да оттегли опозицията си срещу Украйна, ако Съюзът отпусне всички средства, планирани за страната. Лидерите на четирите основни политически групи в Европейския парламент предупредиха Комисията в писмо, че смятат, че съдебната реформа в Унгария не е достатъчна и призовават институцията да не реагира на изнудването на Орбан.

Изглежда неприятно да дадем на Орбан 10 милиарда евро непосредствено преди заседанието на Съвета. Ние дори не знаем дали това ще бъдат някакви преговори, за да се изработи позиция за Украйна. Такава политическа игра е грешен начин да се действа с политик като Орбан

Педро Маркеш, евродепутат Португалия

Лидерите на страните от ЕС се събират за последния за годината Съвет. Сред темите са войната в Украйна, Конфликта в близкия изток, преразглеждането на европейския бюджет и разширяването на блока.