Европа

Унгария заплашва да блокира ключови решения за Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Унгария обяви, че възнамерява да блокира старта на преговорите с Украйна за присъединяване към ЕС. На последното за годината заседание на Европейския съвет одобрението за започване на преговори с Украйна и Молдова ще бъде основна тема. Виктор Орбан заплашва да наложи вето и върху финансовата помощ за Киев. Ако това се случи, срещата на върха ще се превърне в провал, отбелязват анализатори.

Позицията на правителството е, че бързото присъединяване на Украйна към ЕС би имало непредвидими последици. То не е в интерес на Унгария или Евросъюза. Ние сме подложени на натиск, но не трябва да бъдем възпирани да останем гласът на европейския здрав разум. Нас ни трябва мирна и просперираща Украйна, но първо трябва да бъде установен мир и да се задълбочи стратегическото партньорство.

Виктор Орбан – премиер на Унгария

Главният политически съветник на унгарския премиер – Балаш Орбан – заяви пред агенция Блумбърг, че страната му е готова да вдигне ветото си върху предложението за финансиране на Украйна с 50 милиарда евро, но условието е ЕС да отблокира 30 милиарда евро, предназначени за Будапеща.

Изявленията на съветника навеждат на мисълта, че Унгария търси висока цена за своето съгласие, която може да се окаже труда за приемане от други страни в блока, отбелязва агенцията.

ЕК и испанското председателство на Съвета вече призова да бъдат отворени вратите за Украйна и Молдова.

Време е ЕС да отвори вратите си за Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани. Надявам се скоро да празнуваме изтеглянето на руските войски от Украйна и дълготрайния честен мир в тази страна, която се бори за своята и за нашата свобода.

Педро Санчес – премиер на Испания

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен също заяви, че присъединяването към ЕС ще бъде най-голямата победа за украинците. По думите й, Киев полага огромни усилия за изпълнението на изискванията за започване на преговори за присъединяване към Съюза.