Европа

Еврокомисията обвини Унгария в лъжи и дезинформация

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Напрежението в ЕС нараства часове преди срещата на върха, на която Унгария заплашва да блокира важни решения. Заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова остро критикува кампанията на унгарското правителство срещу изпълнителния орган на ЕС. Бяха разлепени плакати, на които председателят на ЕК Фон дер Лайен бе изобразено с посланието: "Ние не танцуваме в техния ритъм".

 

Тази кампания с билбордове е безобразна и скандална. Тя обижда моя началник Урсула фон дер Лайен, обижда мен, както и повечето, ако не всички, членове на колегиума.

Вера Йоурова – заместник-председател на ЕК, отговарящ за върховенството на закона

 

Комисията се превърна в мишена на нападки в контекста на национално допитване в Унгария. В него бяха отправени сериозни обвинения срещу политическия дневен ред на Съюза. Комисията оспорва истинността на зададените въпроси.

 

Видях неща, които са очевидни лъжи. Например, Брюксел иска да "премахне обществената подкрепа за разходите за комунални услуги". Това е лъжа. Брюксел иска да "премахне унгарския данък върху неочакваните печалби". Също лъжа, решението зависи от държавите членки. И още един пример, нещо пикантно, "Помощта от Брюксел за палестинците отива в ръцете на Хамас". Чиста лъжа.

Вера Йоурова – заместник-председател на ЕК, отговарящ за върховенството на закона

 

Тази размяна на реплики рискува допълнително да разпали напрежението по оста Будапеща-Брюксел.

Унгарският премиер Орбан заплашва да наложи вето на решението за започване на преговори с Украйна за присъединяване към ЕС и на изплащането на финансова помощ за Киев.