Европа

Унгария подготвя нов антиевропейски референдум

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Унгария стартира поредната си кампания за национален референдум. Въпросите съдържат антиевропейски твърдения и предположения, които обвиняват Брюксел, че налага лоши политики на унгарското правителство.

Някои от тях включват лъжлива информация, като например твърдения за финансова подкрепа от страна на ЕС за палестинска организация, подкрепяща Хамас - нещо, което не е доказано, както и че "Брюксел иска да създаде мигрантски гета в Унгария" - цел, която никъде не се съдържа в миграционната реформа на блока. Политически анализатор заяви пред Euronews, че това очевидно е стратегия за осъществяване на политическия дневен ред на министър-председателя Виктор Орбан.

 

Цялата тази комуникационна кампания явно има за цел да покаже, че Европейският съюз е този, който пречи на нещата в Унгария да вървят добре. Навсякъде има инфлационна криза, особено в Унгария, а има и други проблеми. Очевидно е, че всяко правителство иска да отклони тези проблеми от себе си, и да обвини друг.

Гергели Райнай, катедра "Политически науки", университет "Корвинус

 

Съпътстващата плакатна кампания този път е насочена към ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен. Тя я свързва с новия ръководител на фондация "Отворено общество", който е син на милиардера Джордж Сорос. Но Комисията заяви, че изявлението е пълна лъжа.

 

Ние вярваме в интелигентността на унгарската общественост, на около 10 милиона унгарски граждани, които живеят не само в Унгария, но и в Европейския съюз. Напълно сме сигурни, че те могат да вземат собствено решение въз основа на обективната информация, която предоставяме.

Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия

 

Будапеща се бори с другите държави членки и управляващия орган по няколко въпроса - от позицията си по войната в Украйна и отношенията с Русия до миграцията и върховенството на закона. По-голямата част от средствата на ЕС са спрени. След последните избори в Полша Унгария загуби последния си силен съюзник в рамките на блока. Будапеща обаче ще поеме председателството на Съвета на ЕС през юли следващата година