Европа

Без обвързващи условия: Унгария ще получи 920 млн. евро от фондовете на ЕС за възстановяване

От Euronews България Euronews България
Orban Euronews

Европейската комисия одобри преработения вариант на плана за възстановяване и устойчивост на Унгария - решение, което предвижда отпускането на 920 млн. евро без обвързващи условия.


С изменението се добавят 4,6 млрд. евро (3,9 млрд. евро под формата на нисколихвени заеми и 0,7 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства) към одобрения по-рано план, което прави общо 10,4 млрд. евро от фондовете на ЕС, които ще бъдат изплатени на постепенни траншове през следващите години. Преразглеждането в посока нагоре е част от RePower EU - амбициозният план на Европейския съюз за диверсификация на вноса на изкопаеми горива и ускоряване на екологичния преход, въведен непосредствено след нахлуването на Русия в Украйна. Страните имат право да получат 20% от отпуснатите им парични средства по RePower EU като "предварително финансиране", за да осигурят ликвидност и да дадат старт на проекти за чиста енергия. В случая на Унгария "предварителното финансиране" възлиза на 920 млн. евро, които ще бъдат изплатени на два отделни транша през следващите 12 месеца.

Забележителното е, че сумата от 920 млн. евро не е обвързана с никакви допълнителни условия. Останалата част от плана в размер на 10,4 млрд. евро остава строго обвързана с изпълнението на 27 "супер основни етапа" - серия от реформи, свързани с борбата с корупцията, укрепването на независимостта на съдебната власт и създаването на одитни системи.

"Супер етапите" бяха наложени миналата година и се твърди, че Унгария е постигнала значителен напредък в изпълнението им след интензивни преговори между Будапеща и Брюксел.

Положителната оценка на Комисията все още трябва да бъде одобрена с квалифицирано мнозинство от държавите членки. Широко разпространено е очакването, че това ще се случи, тъй като правителствата следват неписано джентълменско споразумение, според което не блокират взаимно националните си планове, след като Комисията даде своята благословия.

Въпреки това, отпускането на 920 млн. евро без обвързващи условия ще предизвика спорове.

Унгария отдавна е подложена на контрол заради възприеманото от нея отстъпление от демокрацията, което доведе до продължителна безизходица по отношение на плана за възстановяване и устойчивост на страната. Отделно от това противопоставянето с Брюксел доведе до замразяване на 22 млрд. евро от кохезионните фондове.

В отговор на това, което нарича "финансово изнудване", унгарският министър-председател Виктор Орбан заплаши да упражни правото си на вето, за да провали ключови колективни решения, включително започването на преговори за членство с Украйна.

Миналия месец Орбан се срещна с руския президент Владимир Путин в Китай - първата двустранна среща на лидер на ЕС, откакто Кремъл започна тотална война срещу Украйна. Срещата премина с лош отзвук в Брюксел и беше възприета като посегателство срещу европейското единство.

Дни по-късно министър-председателят се обяви категорично против създаването на фонд на ЕС в размер на 50 млрд. евро, който да предостави на Украйна дългосрочна финансова помощ.

А по-рано тази седмица Будапеща представи публична кампания, насочена срещу Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, и Александър Сорос, син на милиардера Джордж Сорос и настоящ председател на фондация "Отворено общество" (OSF). Билбордовете, разлепени из цяла Унгария, гласят: "Да не танцуваме по мелодията, която те свирят!"

Кампанията е част от необвързващо национално допитване, в рамките на което се иска мнението на гражданите по избрани политики на ЕС. Проучването включва 11 въпроса, пълни със силно пристрастни твърдения.

Също така тази седмица правителството на Орбан внесе ново законодателство, целящо създаването на "служба за защита на суверенитета", която да проучва използването на чуждестранно финансиране в национални кампании и дейности на НПО. Широката формулировка на закона предизвика опасения за възможни репресии срещу политическите опоненти, гражданското общество и профсъюзите.

Запитан дали Комисията прави отстъпка, за да си осигури подкрепата на Виктор Орбан за предстоящите решения на блока относно Украйна и общия бюджет, говорител отрече това да е така и настоя, че изпълнителната власт просто следва регламента RePower EU, който предвижда автоматичното предварително финансиране.

"Абсолютно не изпращаме никакво послание", заяви говорителят на Комисията. "Не вярвам, че някой ще възприеме това прилагане на правилата като някакво изразяване на позиция от страна на Комисията относно спазването на принципите на правовата държава от страна на Унгария."

Говорителят добави, че сумите по предварителното финансиране могат да бъдат приспаднати от сумата, която Унгария ще получи от фондовете за възстановяване, ако страната не успее да изпълни 27-те "супер основни етапа" и поради това не може да отключи останалата част от паричните средства.

Крайният срок за изпълнение на изискванията е 31 декември 2026 г.