Европа

Кутии за обувки: Най-голямата благотворителна кампания в Унгария тръгва за Коледа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

С наближаването на Коледа една от най-големите благотворителни кампании в Унгария отново набира сила. Доброволците от "Кутии за обувки" приемат дарения в четиристотин и двадесет събирателни пункта в Унгария. Тя се организира от баптистката благотворителна служба за двадесета поредна година. Името и идва от начина, по който се даряват нещата, а именно играчки и сладки или други подаръци се поставят в кутии за обувки.

"Кутиите за обувки ще бъдат дадени на деца в нуждаещи се семейства. Има много семейства, в чиито къщи нищо няма да бъде поставено под коледната елха - ако изобщо има коледна елха. Получаваме молби от месеци и с радост можем да кажем, че не можем да смогнем с даренията", казва Рéка Берцели, говорител на баптистката благотворителна служба.

Даренията могат да бъдат доставени лично на събирателните пунктове. Всеки обаче може да допринесете за празника на дете в нужда и онлайн. Досега близо четири хиляди и петстотин колета вече са били доставени до нуждаещите се.

"Имахме малък спад както и всички останали организации заради Ковид пандемията, но сега отново получаваме дарения" , допълва Барцели.

Баптистката благотворителна организация приема дарения до осемнадесети декември. А доставянето на подаръците по домовете на нуждаещите ще бъде на етапи през целия празничен сезон.