Общество

„Българската Коледа“: Историята на 7-годишната Марина, която мечтае да ходи без проходилка

От Euronews България Euronews България

Вече две десетилетия инициативата „Българската Коледа“ подкрепя деца с тежки заболявания и осигурява модерна апаратура в областта на детското здравеопазване за болниците в страната. Благодарение на хиляди съпричастни българи, през 2023 година бяха подкрепени над 500 болни деца. За четвърта година „Българската Коледа“ подпомага и седемгодишната Марина Михайлова от Горна Оряховица, която страда от детска церебрална парализа.

Марина Михайлова се ражда недоносена в края на шестия месец, след усложнения. Малко преди да навърши годинка, майка ѝ открива, че е по-малко двигателно активна в сравнение с нейни връстници. След преглед при специалисти, ѝ поставят диагнозата „детска церебрална парализа“.

„В началото дойдоха приливи на гняв, на отричане, че това не може да се случи на моето дете, толкова дълго чакано и после дойде моментът на приемането, и търсене на начини за борба, за справяне..! Посещавахме различни болници за рехабилитация – във Варна, в Дебелец, в София, в момента провеждаме ежемесечна рехабилитация в Банкя – там има специалисти, които работят с деца - физиотерапия плуване...Придвижва се с проходилка, като две години има и своите първи самостоятелни крачки“, разказва майката Наталия Тотева.

„Тя ми приготвя вечеря примерно, а аз си стоя у дома и си гледам телевизия...тя ми чете една книга за Пинокио, по една глава на ден“, казва малката Марина.

За какво мечтаеш? – „Да не ходя вече с проходилката!“, отговаря детето.

Марина посещава детска градина в Горна Оряховица, където се чувства като у дома си.

„Много добре се вписва в групата - едно слънчево, усмихнато дете, много борбено и силно! Всички я приемат, и детският колектив е много добър“, споделя Стилияна Николчева, учител в подготвителна група в ДГ „Елена Грънчарова“

За четвърта година инициативата „Българската Коледа“ подпомага Марина финансово за процедури по рехабилитация.

„Българската Коледа“ подпомогна тази година Марина с 1200 лева, които ще бъдат използвани допълнително за тези платени процедури. И благодаря на всички хора, които участват в „Българската Коледа“ и са дарители“, казва майката.

През 2023 година инициативата Българската Коледа подпомогна 586 деца с тежки хронични заболявания и осигури високотехнологична апаратура за диагностика и съвременно лечение на 26 болници у нас.

 

Информация за това как да дарите може да намерите ТУК.