Общество

Българската Коледа: Близнаците с детска церебрална парализа, които трогнаха Поморие

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Стартира 21-ото издание на голямата благотворителна кампания „Българската Коледа“, която тази година е под надслов „Дари надежда на дете в беда“ и е в подкрепа на детската хирургия. Благодарение на проявената съпричастност на хиляди добродетелни българи към момента „Българската Коледа“ разполага с бюджет от 3 млн. и 530 хиляди лв. Кампанията помага на стотици деца в нужда. В Поморие съдбата на близнаците Йоана и Георги трогна целия град. 

54-годишната Ивелина Стоянова е майка на близнаците Йоана и Георги. Децата са родени преждевременно в седмия месец. Изписани са след 40-дневен престой в неонатология. Няколко месеца по-късно децата са диагностицирани с детска церебрална парализа.

„Когато започнахме да ходим по лекари и когато видях че децата не тръгват, започнах да действам за ТЕЛК“, разказва Ивелина.

Животът й се оказва още по-тежък, когато тя губи и съпруга си и остава да отглежда близнаците сама. Съдбата и трогва жителите на Поморие.

„На 3 години и половина са в момента и бяха на 9 месеца когато почина баща им. От ковид на 48 години. От преди това ходим на рехабилитация. Когато почина, бях много благодарна на поморийската общественост, която помогна за децата ми тъй като аз не знаех в следващия ден дали ще имам пари за храна, за мляко, за памперси“, споделя жената.

Ивелина преодолява шока и трудностите заедно с децата си и не спира да губи надежда, че ще имат и по-добри дни. Тя започва да ги води на терапия, резултатите от която се оказват впечатляващи. С надежда Ивелина ни показва, че малката Йоана вече опитва да направи първи крачки и умее да пази равновесие.

Детският кинезитерапевт, при когото ходим в момента, работи за стесняване разкрача на Георги, тъй като е много широк. Докато при Йоанка работи за разширяване разкрача на Йоана тъй като краченцата и бяха абсолютна осмица.

Със собствени средства Ивелина успява да закупи проходилка за Георги на стойност 1700 лева, тъй като при него степента на заболяването е различна. За детето обаче е от изключителна важност да има специален стол, който Ивелина не може да си позволи.

„В момента се нуждая от детски терапевтичен ортопедичен стол който е към 1800 лева. Йоанка я чакам до най-много месец-два да проходи“, споделя тя.

Според специалистите при правилно и постоянно лечение до 8 месеца може да проходи и Георги. За терапията на децата ръка е подала кампанията „Българската Коледа”.

„Искат се още малко пари, един такъв стол и от два дена благодарение на тези рехабилитатори Георги стои на дупе, пълзи и съм много благодарна и на тези хора, които от Сарафово помагат“, казва Ивелина.

Седмици преди светлия християнски празник Рождество Христово, Ивелина благодари на „Българската Коледа” горещо, дава кураж на родителите, със съдба като нейната и си пожелава най-важното и безценно нещо - децата й да са здрави!