Добро Утро, Европа

Българската Коледа: Историята на 7-годишния Алекс

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Следва една история, която докосва сърцата. История за надеждата и смисъла да се бориш. Срещаме ви с Алекс, Георги, Любка и Коко. Едно семейство, което прави всичко възможно, за да може малкият им син да чува

Едва когато Алекс е на 3 месеца, майчинският инстинкт на Любка й подсказва, че детето й не реагира на звуци. Няколко месеца по-късно чува това, което никой родител не иска за детето си.

„Когато вече беше на 6 месеца окончателно ни потвърдиха диагнозата, че е с двустранна загуба на слуха,“ споделя майката на Алекс - Любка.

Следва успешна операция в България, с която поставят на Алекс импланти. На прага на първата си годинка той вече разпознава гласа на родителите си и по-големия си брат.

„От над 10-15 години вече българските специалисти извършват тази технически сложна процедура. НЗОК покрива изцяло тези операции, имплантите, процесорите, които са изключително скъпи. Преди 7 години, когато извършихме неговите операции, бяха от порядъка на 30 000 лева за едното ухо“, разказва бащата Георги.

Когато е на 4, Алекс изрича първата си думичка. Днес вече е на 7 и не спира да говори.

„Имаше един период, в който това дете прави това, нашето не може. Онова дете прави това, нашето не може. Имаше едно непрекъснато сравняване с други деца. В момента, в който аз се успокоих и просто казах каквото такова, нещата започнаха да се случват. Но той е боец и не се отказва“, продължава Любка.

За да навакса в развитието си обаче, са нужни хиляди левове за рехабилитации, което е непосилно за семейството на Алекс.

„С помощта на „Българската Коледа“ ние имаме възможност да му осигурим цялата рехбилитация, работата с всички възможни специалисти, за да върви напред“, казва Георги.

„Той работи с много специалисти – логопеди, слухови и речеви рехабилитатори, на психомоторика ходи, на ерготерапия“, завършва Любка.