Общество

Музиката, чрез която Елена изразява себе си І Българската Коледа

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Следва една история за доброто. Инициативата българската Коледа помага на едно 4-годишно момиченце със съмнение за аутизъм, да посещава специализиран център. Как семейството на малката Елена решава да се обърне за помощ към инициативата, разказваме сега.

Така започва денят за 4-годишната Елена, която е със съмнение за аутизъм. Вече две години тя посещава терапевтичния център „Детски истории“. Елена е дете от кампанията на Българската Коледа.

Севдалина Костова е логопедът, който помага на Елена да научава думи и фрази и да ги използва правилно.

Когато дойде, тя имаше много трудна, много лоша адаптация. Като цяло лоши игрови умения. Изпитваше затруднения с това да комуникира с околните. Още повече с непознати хора. С времето постепенно изградихме една връзка, с която тя да се чувства комфортно, да се чувства добре тук при нас.

Севдалина Костова, логопед

За майката на Елена, Емануела, е трудно да си позволи посещенията в центъра, тъй като и по-големият й син е с аутизъм и разходите се удвояват

Решението да се обърна към Българската Коледа, естествено е свързано финансово, защото е много трудно да отглеждаш дете с проблем. Финансово е трудно, психически е трудно, физически е трудно, всъщност много е трудно. И се обърнах към Българската Коледа с надеждата да ми помогнат, защото реално Елена все още няма поставена диагноза. Но слава Богу за първа година кандидатствам, одобриха ни, помогнаха ни продължаваме напред с всичките терапии.

Емануела Георгиева, майка на Елена

С малки стъпки, но и с постоянство, Елена вече напредва и научава все повече за игрите и ежедневните навици. Освен психолог и логопед, тя посещава и ерготерапевт.

Много е важно, за да се научи първо да играе правилно, да се научи да играе с играчки, да се научи да е стабилна в ежедневието си, да знае как да комуникира с други деца, да може да играе с играчките както другите.

Александър Неделчев, ерготерапевт

"Едно от любимите й занимания е музиката. Тя е много музикална, хваща различни песни и на английски и на български. Не винаги са много разбираеми, но се чува нейната музикалност и през музиката лично аз успявам да достигна до нея", споделя логопедът.

Майката на Елена също вижда резултат от терапията на детето и е убедена, че тя трябва да продължи, а с помощта на Българската Коледа, това ще се случи.

"Елена преди година, година и нещо нямаше зрителен контакт, не гледаше в очите. Беше много по-буйна, много по-дива. Не ми обръщаше никакво внимание, играеше с джапанки вкъщи. Сега се гушкаме, сега се целуваме, сега изпълнява разни дребни команди, много по-осъзната е", добавя тя.

Специализираният център „Детски истории“ е като втори дом за семейството. 16-годишният брат на Елена идва тук от бебе.

"Виктор даже при Светлана идва от 16 години. Беше на 10 месеца, когато се запознахме с нея. Да, ние сме семейство. Това са може би единствените хора, на които аз имам доверие, свързано с децата ми", завършва Емануела.