Общество

Българската Коледа: Историята на 4-годишния Димитър

От Euronews България Euronews България

Водна рехабилитация е заниманието, което малкият Димитър Бенчев посещава багодарение на инициативата Българската Коледа. 4-годишното момче страда от неуточнено генетично заболяване.

Имам още едно детенце с увреждане. Ние със съпруга ми сами се грижим за тях. Покрай грижите, които са не ежедневни, а ежечасни ние реално не можем с него да работим. Аз съм асистент на едното дете, той на другото. Всъщност единствените средства, които ние получаваме, са асистентските заплати и ТЕЛК на децата, които съответно отиват за месечните занимания с тях. Просто Българската Коледа е една инициатива, която подава ръка. Чрез финансирането си покриваме част от терапиите на децата, които са им необходими. Относително за детенце отиват 1500 лв. За терапии месечно, които те посещават всеки ден“, разказва

Евелина Бенчева, майка на 4-годишния Димитър

Димитър и неговата майка, посещават няколко пъти седмично басейна „Спартак“. Детето не може да ходи самостоятелно и все още не говори.

Целта на водната рехабилитация е да подпомага работата на колегите, които работят с детето навън. Във водата нещата се случват малко по-лесно, когато детето бъде адаптирано спрямо човека, с когото работи, самата среда. Идеята на нашата работа с него е да може да бъде вертикализиран и да ходи самостоятелно, което да се прехвърли в средата в която живее. С Българската Коледа работим може би повече от 10-15 години, като имаме доста деца, които са подпомогнати от тази инициатива.

Велизар Петев, кинезитерапевт

И семейството, а и терапевтите, вярват в положителното развитие на ситуацията. А Българската Коледа е един от пътищата към постигането на крайната цел – Димитър да се подобри.

„Знаете ли, това което си мисля, и което е най-важно за мен, и така ще ми бъде най-спокойно, ако един ден той може сам да ходи и сам да си поиска да се нахрани, сам да отиде до тоалетната, или да каже например ако му трябва помощ. Самостоятелност в най-простия си вид, за да може той всъщност да оцелее“, споделя майката на малкия Димитър.

Може да помогнете по следните начини:

  • Обадете се на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и A1.

  • Изпратете SMS на номер 1117 за A1, Vivacom и Yettel.

    С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда. За потребители на предплатени услуги на всички мобилни оператори стойността е 1,20 лв. с включено ДДС.

  • Направете банков превод към ОББ

    БНТ
    За "Българската Коледа"
    IBAN: BG13UBBS80023300186210
    BIC код: UBBSBGSF

  • Дарете по интернет директно с вашата банкова карта от цял свят. Повече информация тук.
  • Дарете по интернет чрез Upay. Повече информация тук.
  • Дарете по интернет чрез ePay. Повече информация тук.

    Необходимо е да имате регистрирана в ePay.bg банкова карта или микросметка. За дарение чрез микросметка не се начисляват такси. При дарение чрез дебитна или кредитна карта ще ви се удържи автоматично такса за транзакцията според тарифата на банката - издател на картата. Можете да използвате и международна кредитна карта.