Политика

Кои имена са спрягани за служебни министри?

От Тоня Стоянович Тоня Стоянович Репортер

След получаването на мандата от Димитър Главчев спекулациите кои ще са министри започнаха. Тоня Стоянович ще ни разкаже повече за имената, които се спрягат за служебния кабинет.

 

За финансовото министерство най-усилено се говори, че ще бъде оглавено от Людмила Петкова. Тя е дългогодишен шеф на дирекция „Данъчна политика“. За неин заместник се обсъжда предишният служебен министър Росица Велкова.

Две имена се коментират упорито за енергийното министерство. Изборът е труден и до последно не е ясно кое ще е крайното решение. Колебанията са между бившия шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов или изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов. Като по-вероятна се очертава именно кандидатурата на Малинов.

Предполага се, че министерството на отбраната ще поеме Христо Гаджев. Той беше и номинацията на Мария Габриел в нейния кабинет. Досегашният земеделски министър Кирил Вътев вече е дал заявка, че иска да остане на поста си и като служебен министър. Възможно е изборът на Главчев да се е спрял на него.

За външен министър се спряга Драгомир Заков. Интересното е , че той беше военен министър в кабинета „Петков“. Говори се, че за иновациите ще отговаря Марин Дановски, а за регионалното развитие – Добромир Симидчиев.

По всяка вероятност за здравеопазването ще отговаря шефът на специализираната детска болница в София „Проф. Иван Мите“ д-р Благомир Здравков, а за туризма – Мартин Захариев.