Политика

ЦИК увери президента, че ще се справи с избори „2 в 1“ (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Ръководството на ЦИК разясни пред държавния глава какви биха били предизвикателствата за организацията на вота. Председателят на изборната комисия Камелия Нейкова декларира, че ако изборите бъдат „2 в 1“, ЦИК ще се справи, но ако има два вота, то времето между тях трябва да е поне две седмици, за да може комисията да изпълни законовите си задължения.

„Ако изборите бъдат „2 в 1“ ще се наложи да обявим нова обществена поръчка, няма как да се измени съществуващата обществена поръчка. Ако изборите са на различни дати, ако разликата между двата вида избори е една седмица, ще кажа, че това ще доведе ЦИК до невъзможност да изпълни законовите си задължения“, каза председателят на ЦИК.

Румен Радев пък заяви, че утре предстоят консултации с посочения за служебен премиер Димитър Главчев и представители на парламентарно представените политически сили, предаде БТА.

„Наред с отдавна планираните известни избори за Европейски парламент, в същия времеви период трябва да проведем и извънредни парламентарни избори. Вече призовах господин Димитър Главчев, когото определих за кандидат за служебен министър-председател, да успее в едноседмичен срок да представи състав на Министерския съвет, за да имаме опцията на масата избори „две в едно“, каза от своя страна президентът.

По думите му на първо място това може да донесе по-висока избирателна активност. „Която виждаме, че с всеки следващ избор намалява. На второ място, да не разкарваме хората два пъти в рамките на съвсем близък времеви период. На трето място, да спестим ресурси", отбеляза Радев.

Държавният глава каза още, че Димитър Главчев го е уверил, че ще бъде готов със състав на Министерския съвет до края на деня.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обясни защо изборите трябва да са разделени от поне две седмици, в случай, че не се проведат заедно на 9 юни:

„В избори за членове на ЕП резултатите се обявяват в срок не по-късно от 3 дни след изборния ден, а до 5 дни трябва да се обявят и имената на избраните членове за ЕП. В изборите за НС резултатите се обявяват не по-късно от 4 дни, а имената на избраните не по-късно от 7 дни след изборния ден. Дали изборите за ЕП биха били първо, а след седмица избори за НС, това при всички случаи ще доведе до невъзможност да се приемат всички изборни книжа от РИК и СИК в страната и извън страната, повторно да се въведат резултатите от гласуването в ЦИК. Да се направи анализ на несъответствията, да организира отпечатването на хартиените бюлетини за следващите избори, ако са през седмица. А за машинното гласуване, за секциите извън страната е невъзможно машините да се върнат и да се свалят резултатите, да се заредят със софтуер за следващия избор и отново да се върнат в чужбина“, подчерта Нейкова.

По нейните думи тъкмо заради това разлика от седмица между двата вида избори затова ще създаде сериозни затруднения за целия изборен процес.

Радев поиска от ЦИК да потвърдят, че могат да се справят с избори „2 в 1“.

„Аз мисля, че ще се справим и именно поради тези очаквания, предвид ситуацията в държавата, ние подготвяме документацията, така че ако изборите са "2 в 1", когато бъдат насрочени да имаме готовност с първите си решения и изборните книжа, както и съответната хронограма“, каза Нейкова.

„Да, ще се справим при избори 2 в 1“, потвърди тя.