Политика

Преди изборите: Партиите заговориха за формулите за управление след вота (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Според Бойко Борисов в едно правителство трябвало са има по-широка палитра. Затова и той каза, че партията му няма да прави кабинетсамо с ДПС. Борисов показа статистика на свършеното през 270-те дни заедно от ГЕРБ, ПП -ДБ и ДПС. 12 законопроекта подписани от ГЕРБ-СДС и ПП ДБ. 2 от Атанасов и Пеевски.

Според Кирил Петков обаче конфигурацията на срещите между тях до момента е била друга.

Той обясни и как се вземали решенията в некоалицията. "Ние сме честни към нашите избиратели и казваме: "Ние сме в коалиция с ДБ", а ГЕРБ и ДПС също трябва да кажат честно, че и те са в коалиция заедно. И всички тези срещи , за които г-н Борисов говори, са като среща на две коалиции. Но за да се говори за това, Пеевски и Борисов трябва да кажат: "Да, ние работим заедно".

Когато става дума да коалицията ГЕРБ- ДПС, човекът, с когото може да се говори , за да се взимат крайните решения обикновено е Пеевски, когато са двамата, защото той взима решения и за двете групи. Някой път се говори и с Борисов, но реално, ако трябва да се вземе решение, трябва да се говори с Пеевски", заяви Петков.

Самият Делян Пеевски обяви, че ДПС ще чакат да мине вота, за да обявят към каква формула на управление ще се насочат след това.

Кирил Петков призова ГЕРБ и ДПС за подкрепа на четири законопроекта, по които може да полuчим 1,2 млрд по ПВУ. А Борисов критикува кабинета в оставка, че в последните си дни харчи много.

Бившите партньори в управлението все още разговаряли по между си. Но не очи в очи, а по телефона. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му би подкрепила спиране или приватизация на "Турски поток", предаде БНР.

Повод за изказването му стана предложението на ПП-ДБ за създаване на временна парламентарна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналата Пътна карта за проекта "Турски поток":

"Още днес може да внесат решение да спрем "Балкански поток", не да си чешем езика, а да спрем "Балкански поток" ("Турски поток" – б.р.). Крановете са на територията на България. Или, ако искат, защото това сме го обсъждали с колегите, защо не го пуснат на приватизация? Да видят какви пари ще вземат за него. Готови сме веднага и на двете решения. ГЕРБ ще ги подкрепи. Затова предлагам или да го спрем, или да го продадем".

По предложение на Продължаваме промяната - Демократична България депутатите вкараха като извънредна точка в дневния си ред създаването на временната комисия за разследването на пътната карта на "Балкански поток". От кулоарите на парламента ГЕРБ и ДПС обявиха, че ще подкрепят това предложение.