Икономика

Проф. Георги Касчиев: С “Турски поток” Русия може да доставя природен газ към Централна Европа, без да ползва мрежата на Украйна

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Не може да се говори за развитие на българската газопреносна мрежа в контекста на “Турски поток”, тъй като “Турски поток” представлява един транзитен газопровод, който, доколкото е известно, няма никакви отклонения за захранване на български потребители. Той прекарва руски природен газ към Сърбия, Унгария, доколкото разбираме и до Австрия. Това каза е ефира на Euronews PrimeTime енергийният експерт проф. Георги Касчиев.

По думите му вероятно поради тази причина дълго време е била укривана информация как се е стигнало до създаването на този документ - Пътна карта за развитието на газопреносната мрежа на България, къде е създаден и как е изпълняван.

От тази информация, която беше разкрита, става ясно, че цялата идея е била замислена в Русия, в Газпром от енергийните стратези на Русия с цел да могат да доставят природен газ към Централна Европа, без да има нужда да се ползва мрежата на Украйна. Замислена по този начин, тя е била много ревностно изпълнявана от тогавашното правителство на г-н Борисов, начело с министър Теменужка Петкова.

“Турски поток” практически няма връзка с нашата газопреносна мрежа, защото само минава през територията на България. Сметката показва, че таксите от преминаване на тази мрежа са около 220 млн. за година, каза още енергийният експерт.

Целия разговор вижте във видеото.