Европа

Сърбия е готова да увеличи доставките на газ през „Турски поток“

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Ако Украйна спре транзита на природен газ от Русия, Сърбия ще осигури маршрут за доставка, обяви министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто.

Сръбският президент Александър Вучич бе на посещение в Будапеща по покана на унгарския премиер Виктор Орбан. Двамата обсъдиха енергийни въпроси. Сиярто подчерта, че руски природен газ вече тече свободно през Сърбия към Унгария.

Президентът на Сърбия даде да се разбере, че ако Унгария иска да увеличи доставките на природен газ през Сърбия, тогава Сърбия може да осигури необходимия транспортен капацитет.

Петер Сиярто – министър на външните работи на Унгария

Сиярто посочи още, че газопроводът "Турски поток" е гаранция за енергийната сигурност на Унгария. Той също така потвърди намерението на страната да продължи да диверсифицира маршрутите и източниците на доставки на горива, включително чрез газ от Азербайджан, а в перспектива и от Туркменистан.

Освен да гледат световното първенство по лека атлетика в Будапеща, Орбан бе поканил за разговори по енергийни теми и лидерите на Турция, Република Сръбска в Босна, Туркменистан, Азербайджан и Киргизстан.