Euronews Сега

Съветът за сигурност на ООН отряза Русия за разследването по "Северен поток"

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Съветът за сигурност на ООН отхвърли искането на Русия за разследване на взривовете на газопроводите "Северен поток" 1 и 2.
От общо 15 държави в Съвета - единствено Бразилия, Китай и Русия подкрепиха искането на Москва. Останалите страни членки се въздържаха. Руският постоянен представител в ООН обвини Запада, че опитва да скрие факти, свързани с експлозиите.

 

"Не е нужно да сме детективи или анализатори, за да разберем, че Щатите и техните съюзници опитват да укрият доказателствата, като лансират абсурдни идеи. Ако Съединените щати наистина искаха да установят фактите и да изправят извършителите пред съда, щяха да действат по съвсем различен начин."

Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН

Заместник-посланикът на Съединените щати, Робърт Ууд, коментира, че няма нужда от разследване на ООН, след като Дания, Германия и Швеция разглеждат взривовете "прозрачно и безпристрастно".

"Русия се стреми да прокара политически дневен ред, базиран на неоснователни обвинения и вменяване на вина. Решението на Русия да поиска гласуване на резолюция, която събра толкова малко подкрепа, трябва да ни накара да се замислим какво е нейното истинско намерение."

Робърт Ууд, зам.-посланик на САЩ в ООН

Миналия септември в териториалните води на Дания и Швеция бяха открити 4 теча в газопроводите "Северен поток". Двете държави допускат, че става дума за саботаж.