Свят

Русия иска бързо разследване на взривовете на „Северен поток“-1

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Ден след речта на руския президент Владимир Путин, насочена срещу Западните държави, Москва се оплака от антируско поведение и в централата на ООН.

Постоянният руски представител в Организацията Василий Небензя заяви, че държавите-членки не желаят диалог с Кремъл. Той допълни и че Западните страни не проявяват никакъв стремеж за сътрудничество с Русия по случая с взривовете на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“, каза още постоянният представител. Небензя заяви още, че е важно виновните за този акт на международен тероризъм да понесат отговорност за стореното, за да не се стига до ера на хаос.

Според Москва и Пекин разследването трябва да бъде ускорено. Китай смята и че взривовете на газопроводите "Северен поток" са се отразили негативно на енергийната безопасност в световен мащаб.

Общото събрание на ООН ще заседава в продължение на два дни в навечерието на годишнината от началото на войната в Украйна. Очаква се страните членки да приемат резолюция, с която да призоват за мирно прекратяване на конфликта.