Годината на Войната

Какво (си) казаха Путин и Байдън?

От Таня Петкова Таня Петкова Редактор

Задава ли се нова „Студена война“, Русия ще суспендира ли участието си в „Нов СТАРТ“, последното останало споразумение между Москва и Вашингтон, касаещо ядрените оръжия и накъде изобщо ще върви светът в навечерието на годишнината от нахлуването на Русия в Украйна? Тези ключови въпроси се породиха от знаковите речи на двамата световни лидери – Владимир Путин и Джо Байдън. Въпреки че от Вашингтон отрекоха речта на американския президент да е някакъв вид "надпревара един срещу друг", то усещането е точно обратното.

Байдън избра Варшава, за да отправи посланията си – за единна защита на Украйна, за отстояване на световната демокрация и обвини Русия в извършване на "престъпления срещу човечеството чрез "отвратителните" си действия срещу цивилни.“

Едновременно с това Байдън обяви, че САЩ не искат разрушаване на Русия. "Ние не сме ваши врагове. Достатъчно е Русия да се изтегли от Украйна, за да свърши войната".

По-рано в годишната си реч в Кремъл президентът Владимир Путин заяви, че Русия „не воюва с украинския народ, а с неговия режим, който държи хората за заложници". Твърдо обяви и че ще продължи военните действия в Украйна до победа.

Но най-тревожното бе предупреждението му, че Русия ще поднови ядрените опити, защото подозира, че и Съединените щати се готвят да нарушат мораториума.

"Никой не бива да си прави илюзии, че световният ядрен паритет може да бъде унищожен", закани се той. После обяви: "Министерството на отбраната и "Росатом" трябва да се подготвят за ядрени опити, ако се наложи".

НАТО – по-силен откогато и да е било

Джо Байдън от своя страна определи НАТО като "може би най-последователния съюз в историята" и заяви, че той е "по-силен откогато и да било" въпреки надеждите на руския президент, че той ще се разпадне заради войната в Украйна. И Байдън декларира, че Западът ще продължи да подкрепа Киев до пълна победа.

"Преди година светът се готвеше за падането на Киев. Е, аз току-що идвам от посещение в Киев и мога да съобщя, че Киев се държи гордо, уверено и най-важното – той е свободен", обяви Байдън в кралския замък във Варшава. Сградата е символ на града, който е бил сринат до основи през Втората световна война и впоследствие възстановен.

Американският президент допълни, че „жаждата“ на руския президент за „земя и власт“ се е сблъскала не само с украинските въоръжени сили, а и с „желязната решимост на американците“. „Украйна никога няма да се превърне в победа за Русия. Никога“, обеща Байдън, като предупреди, че „предстоят тежки и изпълнени с горчивина дни“, но САЩ и съюзниците им „ще пазят гърба на Украйна още дълго“.

Отново говори и за сигурността в Европа - което е „толкова основно, толкова просто, толкова логично".

"Ядрени намеци"

След почти два часа от началото на вчерашната си реч, Владимир Путин обяви, че "Росатом" и военните структури ще подготвят страната за подновяване на ядрените опити, ако това направят САЩ. В същото време той подчерта, че това не е прекратяване действието на последния международен договор СТАРТ за контрол над ядрените въоръжения между САЩ и Русия, а че "само спираме нашата част".

"САЩ преразгледаха резултатите от Втората световна война в името на един световен господар, зачеркнаха и Ялта, и Потдсам, демонтираха системата за сигурност, започнаха цяла серия войни - за да повредят архитектурата на международните отношения. Така е на практика. Не се съобразяват с руските и други интереси." Сега ни поставят ултиматум за стратегическите нападателни оръжия, "но ние ще се държим разумно", декларира руският президент.

Според него САЩ вече разработвали тестване на "отделни образци" ново ядрено оръжие и знаем, че "определени дейци във Вашингтон обсъждат натурални изпитания на своето ядрено оръжие". "Има такава информация", допълни той, без даде повече подробности.
В речта си Путин отново обвини Запада за войната в Украйна. „Отговорността за разпалването на украинския конфликт, за неговата ескалация, за броя на жертвите... е изцяло на западните елити".

След всичко изречено от двамата световни лидери един извод като че ли е най-очевиден -колкото и последните 30-ина години се твърди, че прословутата Желязна завеса е паднала завинаги, оказва се, че не е. От едната й страна отново е Русия и подкрепящите я във войната й срещу Украйна, а от другата ЕС и САЩ. И отново историята се повтаря.