Европа

Джо Байдън от Варшава: Русия няма да победи в Украйна (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Русия няма да победи в Украйна - това обяви президентът Джо Байдън в реч пред Кралския замък във Варшава.

Американският държавен глава каза, че НАТО е по-обединена от всякога, противно на очакванията на Русия, че Алиансът ще се разпадне. Байдън е на посещение в Полша. По-рано днес стана ясно, че Варшава и Вашингтон стартират ново партньорство в областта на ядрената енергетика. Речта на Байдън в полската столица продължи близо половин час.

Преди година светът очакваше падането на Киев. Скоро се върнах оттам и мога да кажа, че Киев е силен, горд и най-важното - свободен.

Джо Байдън, президент на САЩ

Байдън обаче предупреди, че предстоят "тежки и много горчиви дни" въпреки убеждението му, че Украйна няма да загуби. И подчерта, че войната се е отразила на глобания ред.

„Когато Русия нахлу, не само Украйна беше поставена пред изпитание, а целия свят. Всички демокрации се изправиха пред трудни въпроси - дали ще отговорим, или ще обърнем гръб? Дали ще сме силни, или слаби? Дали съюзниците ни ще са обединени, или разделени? Година по-късно знаем отговора. Отговорихме, силни сме, обединени сме и светът не обърна гръб“, каза още американският държавен глава.

След речта на Байдън на сцената се качиха деца, развяващи знамената на Полша, Съединените щати и Украйна. Американският президент разговаря и с полския си колега Анджей Дуда. След дискусиите стана ясно, че Варшава и Вашингтон стартират партньорство в сферата на ядрената енергетика.

Тази седмица Байдън посети Киев, откъдето обеща нова военна помощ за 500 млн. долара. Според Института за световна икономика в германския град Кил подкрепата от Съединените щати е пет пъти по-голяма в сравнение с тази от всяка друга държава.