Европа

Швеция потвърди, че е имало умишлено взривяване на „Северен поток“

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Шведски служители потвърдиха днес, че взривовете през септември, които разрушиха участъци от газопровода "Северен поток" са били саботаж. По ключовата тръба се пренасяше газ от Русия за Германия по дъното на Балтийско море.

Следователи са открили следи от експлозиви при инспекция на повредените тръби, съобщиха от шведската прокуратура. Шведските и датските разследващи органи инспектираха четири дупки в тръбопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", които свързват Русия с Германия през Балтийско море.

"При извършените анализи бяха открити следи от експлозиви върху няколко чужди предмета", намерени на местата на взривовете, се казва в изявление на прокурора Матс Юнгквист, който води предварителното разследване. "Разследването е много комплексно и всеобхватно. То ще определи дали може да бъде идентифициран заподозрян за случая", се допълва в текста.

Предварителните анализи продължават, за да може да се направят по пълни изводи за инцидента, уточни той. Предварителното разследване е много трудно и разнопосочно и има за цел да докаже дали може някой да бъде заподозрян в извършване на престъплението, посочи прокурорът.

Миналият месец Дания заяви, че предварително разследване е показало, че изтичането на природен газ от тръбопроводите е било предизвикано от мощна експлозия.