Европа

Путин изрази готовност да пренасочи доставките на газ от "Северен поток" към Турция

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Руският президент Владимир Путин, заяви, че "топката е в полето" на Европейския съюз и изрази готовност да възобнови доставките на газ за Европа.

На енергиен форум той обяви, че Москва може да пренасочи синьото гориво за "Северен поток" към Черно море, за да създаде европейски газов хъб в Турция.

Газопроводите транспортират руски газ под Балтийско море и по-рано беше съобщено за течове по тях, предизвикани от взривове във водите на Дания и Швеция. Според държавите става дума за саботаж.

Няма съмнение, че това е акт на международен тероризъм и целта му е да подкопае сигурността на целия континент. Логиката е цинична - унищожение, блокиране на източници на евтина енергия, лишаване на милиони хора и индустриални потребители от газ, топлина, ток и принуда да купуват всичко това на много по-високи цени.

Владимир Путин, президент на Русия

Според руския президент Съединените щати искат да отслабят Европа и да принудят континента да разчита на американските газови компании. Вашингтон отрече.

По думите на Путин страната му няма да продава енергийните си ресурси на страни, които слагат таван на цените.

"Няма да доставяме на тези, които вместо бизнес партньорства и пазарни механизми предпочитат измами, трикове и безсрамно изнудване", заяви Владимир Путин.