Euronews Сега

Спирачка на цената на газа: Комисия в Германия предлага решение на два етапа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Експерти предлагат въвеждане на спирачка на цената на газа в Германия. Тя ще се приложи на два етапа: за индустрията – от януари 2023 г, а за частните потребители, малките и средни фирми – от началото на март. Федералното правителство ще обсъди в кратки срокове предложенията на специалистите и ще вземе решение. 

Германия иска да облекчи сметките за газ на потребителите и бизнеса. Комисия от експерти предлага на правителството двуетапно решение.

Спирачката на цената на газа ще се прилага за индустрията от януари 2023 г. За 70 процента от потреблението си през 2021 компаниите ще трябва да плащат фиксирана цена от 7 евроцента за киловатчас. Текущите пазарни цени ще се прилагат за всичко извън тази стойност.

За домакинствата, малките и средни фирми спирачката на цените на газа и топлоенергията трябва да влезе в началото на март 2023 г и да важи поне до края на април 2024 г.За тях цените за 80% от потреблението им за предходната година са ограничени до 12 евроцента за киловатчас. За клиентите на топлофикациите – до 9.5 евроцента за киловатчас.

Като мост до въвеждането на фиксираните цени потребителите ще получат и еднократна помощ в размер на сметката им за септември.

 

Трябва да спестим около 20% енергия в Германия, за да избегнем затруднения в снабдяването и недостиг на газ през зимата. В това отношение предложението съчетава по добър начин целта да се облекчат хората със сметките, от една страна, и да пестят повече, от друга.

Вероника Грим – икономист

Спирачката на цената на газа е част от енергийния щит за 200 милиарда евро, чрез който Германия иска да защити домакинствата и икономиката. Федералното правителство ще обсъди в кратки срокове предложенията на експертната комисия.