Euronews Сега

Лидерите на ЕС не се споразумяха за таван на цените на газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Таванът на цената на природния газ раздели европейските лидери. По-голяма част от европейските държави са съгласни с налагането на таван на цените на газа. Позициите обаче се разминаха при обсъждането на детайлите на мярката

Европейският съюз се опитва да намери общ начин за ограничаване на покачването на цените на енергията. Но различията не са преодолени и това се усети на неформалната среща на лидерите на 27-те държави членки в Прага. За някои идеи съществува консенсус, като например общи покупки на енергоизточници.

 

Едно нещо е ясно, има широка подкрепа, от следващата пролет, когато нашите резерви бъдат изчерпани, да извършваме съвместни покупки на газ, за да избегнем разнопосочни реакции. Тези покупки ще имат силата на колективно договаряне.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК

От друга страна, различията по предложението за таван на цените на газа остават. За да покажат единство, лидерите на Франция, Германия и Нидерландия, пристигнаха заедно във втория ден на срещата. Берлин обаче предпочита решение на ниво Г-7, за да не бъдат застрашени доставките.

 

Подкрепяме таван на цените на газа, ако това не застрашава сигурността на доставките, защото сме на глобален пазар, където има конкуренция за втечнен природен газ, например. Ако в нашия регион имаме таван, но не и в другите части на света, тогава всички ще останем без бензин, защото никой няма да ни продаде газ.

Кая Калас – премиер на Естония

Срещата на върха даде възможност на Германия да конкретизира своя план за 200 милиарда евро в подкрепа на бизнеса и домакинствата. Няколко държави смятат, че това финансиране може да създаде изкривявания на единния пазар. Германският канцлер обаче омаловажи критиките.

 

Ако се огледате наоколо, ще разберете, че това, което предлагаме, всъщност е половината от решения, които много страни са взели преди време.

Олаф Шолц – канцлер на Германия

Лидерите на ЕС ще се срещнат отново след две седмици. На следващия съвет те трябва да намерят съгласие относно реформата на енергийния пазар с цел намаляване на сметките за енергия.