Политика

Денков: Вървят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици

От Euronews България Euronews България

Ден след акцията на спецслужбите в Агенция „Митници“ министър-председателят в оставка Николай Денков се застъпи за шефа на институцията Петя Банкова, заявявайки, че тя е с безупречна репутация, като даде за пример успешните акции по залавяне на наркотици под нейно ръководство.

От много време има слухове, въртят се в медиите, че ДАНС прикрива канали за наркотици. Работата на службите е да проверят тези сигнали и да кажат верни ли са или не. Много пъти съм казвал, че има слепота в ДАНС.

акад. Николай Денков, министър-председател в оставка

Живко Коцев е под сериозен натиск от страна на министъра на вътрешните работи, от месеци ми е казвал, че има натиск да напусне, тъй като не може да работи с Калин Стоянов. Когато в една институция хората не могат да работят в екип, положението става много трудно“, коментира Денков новината от тази сутрин за подадената оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев.

Нямам особено доверие на Коцев поради някои неща, които се случиха, обясни премиерът, но не уточни точно какви, предаде БГНЕС.

 

Ето още акценти от едночасовото онлайн интервю на Денков:

 

Няма място за хора на ПП-ДБ в служебното правителство

„С изключение на двама министри бих предложил същия състав на МС. Този кабинет не е мой, съставен е за 10 дни с лидерите на партиите, Габриел и мен. Габриел предложи на културата, на образованието, на иновациите и растежа, на туризма, на МВР за първи път беше споменат от Борисов. Йоловски се появи от Божидар Божанов, бяха работили заедно. Нямаме мнозинство, с което да осигурим смяната на тези министри, и през цялото време трябваше да се съобразявам с това, защото ние сме 1/4 от НС, и не можем да осигурим мнозинство за взимане на решения. Трябваше да се съобразявам с тази конюнктура, ако зависеше от мен, щях да ги сменя отдавна, затова и чакахме ротацията (Александър Йоловски и Калин Стоянов, бел. ред.). И с двамата трудно се работеше, Йоловски бил заплашван от някого, не стана ясно от кого, с него не можеше да се говори за друго, освен за пряката му работа; сега се чува, че министерството е в много лошо състояние от кадрова гледна точка, служители казват, че имало натиск, обясни премиерът. Йоловски обслужи чудесно Пеевски и ГЕРБ за това да няма машинно гласуване при първия тур на изборите, чувам, че щял да остане сега и в служебния кабинет, - това е знак, че може да няма честни избори“, каза още Денков.

Защо се крие дали Мартин Божанов-Нотариуса е бил сътрудник на държавата, след като той е мъртъв, какво значение има вече дали се пази тайната за това“, попита премиерът.

Смятам, че хора от ПП-ДБ нямат място в служебния кабинет. Ние си научихме урока още от 48-ото НС, когато видяхме, че ако няма ясна програма какво трябва да се свърши, изобщо няма място за преговори. Правителството падна, защото нямаше готовност да се подпише споразумение за това как да се взимат решения, каза още Денков. С Габриел нямам проблем с комуникацията, проблем е, когато стоящият отсреща каже: нямам мандат да взема това решение, а тази реплика чувахме многократно в преговорите с 4-те дами от ГЕРБ“, коментира още Денков.

 

Отиваме на избори заради Делян Пеевски

Според премиера в оставка причината да има поредни предсрочни парламентарни избори е желанието на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

Няма никакъв шанс ПП-ДБ да направи правителство с ДПС във водеща конфигурация. Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва в България, защото именно той започна да командва процесите.

акад. Николай Денков, министър-председател в оставка

Той започна да командва ГЕРБ, всъщност той искаше избори, и ние отиваме на избори заради него. Осъзнаваме отлично, че проблемът на България в момента е Пеевски“, допълни Денков.

„Ротацията се провали, защото някой искаше избори – дали Пеевски, дали Борисов, за мен няма значение, но това не бяхме ние“, каза още той.

Денков уточни, че ГЕРБ не са искали да подпишат реформите за регулаторите и в тях да има срокове.

„Наистина ли е толкова важен г-н Стоянов, че заради един министър да се провали ротацията“, попита Денков. „Ние ясно предложихме на ГЕРБ да се върнем на изходно положение – да се сменим само с Мария Габриел и Калин Стоянов да остане министър“, добави той.

По-късно през деня Пеевски коментира думите на Денков, като го определи за най-слабия министър-председател в историята.

„Не мога да повярвам, че човекът, за когото се грижих 9 месеца, който видяхте че не се справя изобщо с длъжността на премиер, и мога да кажа, че е най-слабият премиер в историята на България, говори такива неща. Оставам тези квалификации на безсилието, в което се намира в момента.“

На въпроса дали има път назад между ДПС и ПП-ДБ, Пеевски отговори: „Дали ще има път назад, напред, зависи от тях, но това трябва да приключи - да ми звънят постоянно, а пред вас да дават странни изявления. Говори се, че съм бил в централата на ГЕРБ, там съм ходил с Христо Иванов. Сега казват, че съм зло, с това зло ли бяха 9 месеца“, каза още съпредседателят на Движението.

 

В службите и регулаторите има огромна власт

Николай Денков очаква следващата седмица да има служебен кабинет, представен от Димитър Главчев.

„Лицето на властта е правителството, но в регулаторите и службите има огромна власт. Ето, днешната ситуация с митниците – имаме директор, който хваща рекорден брой наркотици, а директорът на друга служба излиза и казва - арестуваме директора на службите. Регулаторът може да даде разрешения и лицензи на когото поиска; или например, намесва се в отношенията между конкурентите - неща, с които в момента се злоупотребява“, смята премиерът в оставка.

Премиерът в оставка определи като противоконституционно решението за спиране харчовете на правителството до назначаване на служебния кабинет.

„Това е пример за опит да се изземат правомощия на МС, защото от НС виждат, че си вършим работата. Ръстът на заплатите в администрацията намалява неравенствата и беше заложено в бюджета“, категоричен е Денков.

Що се отнася до здравеопазването, той заяви, че са свършили доста неща като безплатните лекарства за сърдечно-съдови заболявания, увеличен е значително и бюджетът на НЗОК, както и за доболничната помощ.

„Истински ме вълнува България да продължи по европейския си път и че не сме се отклонили от реформите. Борим се не за постове, а за регулатори, които не се използват за бухалки“, каза още Денков.