Култура

Художникът на голи тела: Изложба на Модилиани гостува в германски музей

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Някои от неговите голи тела са световноизвестни, като „Полегнало голо тяло“ и „Седнало голо тяло“, и двете рисувани в Париж през 1917 г. Експресионистичният стил, цветовете, начинът, по който изглеждат жените в неговите картини, превръщат Амедео Модилиани в суперзвезда сред художниците.

Изложба в музея Барберини в Потсдам обединява около 50 от най-важните му творби, съпоставяйки ги с произведения на художници, от които е бил вдъхновен, и на такива, които са били вдъхновени от него.

Модилиани е художник, който като Фрида Кало и Винсент Ван Гог вдъхновява хората. Може би заради неговия много специален и кратък живот. Бил е изключителен художник, който е живял само до 35 години, но въпреки това е оставил огромно творчество. Има много важен принос в историята на изкуството, който може да бъде усетен и днес.

Кристиане Ланге – директор на галерия в Щутгарт

Художникът е роден в Ливорно, Италия, през 1884 г. Учи изящни изкуства във Флоренция. Първо се занимава със скулптура, но после се отдава на живописта.

Постига артистичния си пробив в Париж, където се мести през 1906 г. Запознава се с много художници като Пикасо, рисува им портрети.

Много художници са се събрали в Париж по време на Първата световна война. Абстракционисти, кубисти, реалисти. Модилиани е рисувал всичките.

Оструд Вестхайдер – директор на музей Барберини

Голите женски тела, които Модилиани рисува, са предимно на художнички и модели, които познава. Изобразява ги уверени и доволни от телата си.

Много от художниците по онова време в Париж също са представени в изложбата - като Емили Шарми и Анри Матис.

„Изложби като тази са не само магнит за посетителите, но и изследователски проекти. Не става дума само за събиране на най-доброто и възможно най-много произведения на Модилиани, за да бъдат привлечени много посетители. Искаме да покажем редки произведения, разпръснати по целия свят – това създава нови диалози, позволява ни да придобием нови перспективи и прозрения“, обясни Кристиане Ланге – директор на галерия в Щутгарт.

Днес, 104 години след смъртта му, картините на Модилиани са търсени много от музеи по цял свят. Изложбата "Модилиани: Модерни възгледи" ще бъде достъпна до 18 август 2024 г.