Култура

„Картички и контрабанда“: Изложба представя архиви от Агенция „Митници“

От Рая Стоянова Рая Стоянова Репортер

Отправяме поглед към една любопитна изложба, която се открива тази вечер в София. Тя носи провокативното име „Картички и контрабанда“, а зад него стои архив от Агенция „Митници“ и дирекции „Борба с наркотрафика“ от 70-те и 80-те години. Рая Стоянова ни води по някои от следите на митническите дела в този период.

 

Служебни бележки, фотографии и докладни записки проследяват различни дейности на границите на България и преминаващите през митниците блага към края на миналия век. Всички архиви събрани в изложбата „Картички и контрабанда“ маркират част от рутината на митническото дело, както и дипломатическия образ, който митниците поддържат пред международната общност.

Намерените архиви дават частичен поглед към организирания „скрит транзит“ – термин, зад който комунистическото управление на Народна република България прикрива контрабандната търговия. Съпоставка с настоящето може да бъде направена.

Контрабандата, която тогава е следвало да остане скрита по предназначение, както и организацията зад нея, и до днес са само частично осветени. Изложбата е подредена в галерия „Харта“ от днес до 12 май.

 

Вижте повече във видеото.