Цвят

Изложба в британския институт "Франсис Крик" показва развитието на човешкия мозък

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Човешкият мозък е най-жизненоважния орган в тялото ни. Той контролира и оформя нашите мисли, поведение и преживявания. Органът осигурява милиарди връзки между трилиони клетки. Нова изложба, наречена "Здравей, мозък!", се основава на изследванията, провеждани в британския институт "Франсис Крик". В нея са събрани различни образци на важния орган и различните стадии на развитие на човека. Сред тях има дори 3D принтирани копия, които са с еднакъв размер спрямо истинския. 

Без мозъкът наистина не бихме могли да живеем. Той наистина контролира всичко, което правим. А това е повече, отколкото си мислите. Той контролира сърдечния ни ритъм. Той контролира как се движи стомахът ни. Той контролира отделянето на всичките ни хормони. Но той също така ни прави такива, каквито сме.

Д-р Брадли Джеймисън, невролог и докторант, Институт "Франсис Крик"

Неврологията е изминала дълъг път от първите изследвания на мозъка. Но все още има много неща, които не са разбрани, като например как мозъкът контролира поведението. Едно от предизвикателствата при изучаването на човешкия компютър е достъпът до самия орган. Друга тема, която се изследва, е бременността. Според Джеймисън хормоните в този период могат да променят начина, по който функционират мозъчните ни мрежи. Тепърва обаче ефектът им ще бъде разгледан, като се очаква това да се случи в близките 10 години. Новата изложба в Института "Франсис Крик" ще продължи до 7 декември 2024 г.