Общество

Треньорът Ваня Василева за "Силата на мозъка": Поне 7 ч. трябва да спим, за да сме отпочинали

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Авторката на книгата "Силата на мозъка" беше непозната за мен, докато не прочетох книгата. Тя е журналист, която има достъп до голяма информация от университети, лаборатории, където се правят конкретни изследвания и научни експерименти. На базата на нейните задачи да ни даде 10-те ценни съвета за това как да държим мозъка си активен напред във времето тя прилага тази информация. Това, което тя дава като основна структура в труда си са съня, храната, физическите упражнения (йогата), тъй като тя има отношение и към осъзнаването. Това разказа в ефира на "Добро утро, Европа" персоналният треньор Ваня Василева за книгата "Силата на мозъка". 

Последните проучвания сочат, че 7 часа трябва да се спи. Има т.нар. дълбок сън, който трябва да е стремеж за всеки от нас. Но той е различен за всеки от нас като количество. Когато спите в този качествен сън или когато той е нарязан се случват различни неща в мозъка ви, разказа още Василева за написаното в книгата.

"Натрупват се неврологични заболявания, когато е нарязан. Старайте се да лягате 3 часа след като сте се нахранили и да спите качествено", казва тя. Трябва да е дълъг също така, за да има процес на регенерация на мозъчни клетки.

За 2020-2021 г. СЗО и Американската здравна организация казват, че средиземноморската диета е най-подходяща за мозъка ни. Тя дава възможност на тялото да получава наситени мазнини, фибри, зеленчуци, плодове. Всички компоненти на хранителния план. Има и изследвания, които сочат, че е важен и начина по който приемаме храната. Те доказват, че интервалното хранене или фастинга е изключително важно за здравето на мозъка. Така се намалява и този протеин амилоид за който говорихме по-рано, посочи още треньорът.

Целия разговор във видеото.