Общество

Мръсният въздух при пожар се отразява на сърцето и мозъка

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Според Европейската информационна система за горски пожари само този месец са се запалили над 170 хил. хка гори – двойно повече от средното за периода между 2003 г. и 2022 г.

Последици има не само за природата, но и за човека – експерти предупреждават, че огнените стихии се отразяват и на здравето. Димът, който се отделя в атмосферата при пожар, съдържа опасни вещества, в някои случаи дори олово.

Когато частиците навлязат в белите дробове, могат да предизвикат възпаление, което да засегне и други части на организма. Белият дроб е близо до сърцето, има доказателства, че мръсният въздух се отразява и на здравето на сърцето.

Колийн Рийд, преподавател в университета в Колорадо

Отражение може да има и върху мозъчната дейност.

Има все повече доказателства за ефекта на мръсния въздух върху мозъка и мозъчните функции. Един от замърсителите при горски пожар е въглеродният оксид. Той е опасен и при повишени концентрации е доказано, че може да окаже влияние върху когнитивната функция.

Франк Кели, Imperial College London

Едно от най-сигурните средства за защита от мръсния въздух ни е познато предимно от тежките месеци на пандемията.

„Маските N95, с които свикнахме заради COVID, са много добри за защита от въздуха около вас. Хирургическите маски защитават другите от капчиците, които издишвате. Докато N95 и KN95 предпазват самите вас“, обяснява Рийд.

Според Световната здравна организация се очаква големите горски пожари да зачестят заради изменението на климата, а с това ще се увеличава и мръсният въздух.