Европа

Висока остава опасността от нови пожари в шест района на Гърция

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Жителите на четири села в областта Илия в западната част на гръцкия полуостров Пелопонес са получили съобщения за евакуация заради нов пожар. Съобщенията са изпратени чрез спешния телефонен номер 112, след като горски пожар е избухнал в близост до района по-рано в събота.

Жителите на селата Палеоварвасаина, Карутес, Стрефи и Смила са получили инструкции да се придвижат към Древна Олимпия.

Същевременно пожарникари с помощта на хеликоптер се борят и с друг пожар, който е избухнал в петък в труднодостъпен район на планинската верига Грамос близо до границата с Албания.

Изминалата нощ премина без особени проблеми за жителите на гръцките острови Родос и Корфу и областта Магнисия в централната част на страната, но властите остават бдителни и всички механизми са в готовност за реакция, тъй като рискът от повторно възпламеняване не е изчезнал.

Според съобщение на пожарната служба, вече няма активни фронтове и всяко ново разпалване се потушава незабавно, тъй като в зоните продължава да има значително присъствие на противопожарните сили.

Прогнозира се много висок риск от пожари за 6 региона на страната, показва специалната карта за оценка на риска на Генералния секретариат на Гражданската защита. Става въпрос за регионите Атика, континентална Гърция, Пелопонес, южната и северната част на Егейско море и Крит.