Европа

Пожари продължават да опустошават Гърция

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Горски пожари продължават да опустошават Гърция. Няколко силни експлозии бяха чути в базата на военновъздушните сили във Волос в четвъртък вечер, след като пламъците достигнаха сградата. Взривовете изплашиха местните. Има изпочупени прозорци на къщи в околността. Няма пострадали, тъй като близките села са били евакуирани, а целият военен персонал е бил преместен преди пожарът да достигне склада за оръжия. 

Междувременно на остров Родос някои туристи и местни жители остават, въпреки обявеното извънредно положение и последвалата евакуация на 20 000 души.

Местният бизнес зависи от летния сезон за приходи и пълната евакуация може да означава икономическа катастрофа за тях.

 

Икономически нито едно семейство в района на Киотари няма да оцелее през зимата. Тежко е, защото нищо не е отворено. Не може да отворите. За кого ще работите? Местните? Те не ходят на вечеря всеки ден. Никой не ходи на вечеря всеки ден. Спестяваш. Работиш усилено през лятото. Работим много. По 14 часа на ден, дори повече.

Елена Хрисафинас, собственик на ресторант

Пожарникарите съобщиха, че близо 10 пожара са овладени в района на Родос. Досега това лято в Гърция са избухнали 124 пожара и хиляди други на европейския континент.