Европа

Проф. Йоаким Каламарис: Пожарите в Гърция са умишлени, зад тях седи турската страна

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Властите в Гърция имаха големи затруднения в опитите си да овладеят пожарите, защото много от тях са причинени от хора, а не от естествените условия. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime професор Йоаким Каламарис, които се намира в Гърция. По думите му това е проблем, с който южната ни съседка се сблъсква всяка година и то причинен умишлено – от човешка ръка.

Гърци преминава през изпитание с нашите недобронамерени съседи, това са механизми на една микровойна, която водят от години за завладяване на търговията, дори и производство на дървесина. Съществува и натиск относно добива на нефт и на газ, които се очаква да се случат сделки с нашите партньори от западна Европа и Израел.

По думите на Йоаким Каламарис умишлени са били и пожарите в Атина през 2018 г., когато имаше много загинали – над 110 души. Според него има война между Гърция и Турция и за повече туристи. Турция по думите му залага на туризъм на едро – с огромни хотелски комплекси, които са се опитали да наложат и у съседните страни – Гърция и България.

Подавали сме през годините многократно ръка на Турция – включително и със спасители след земетресението в началото на годината. От тяхна страна не се видели нещо подобно, категоричен беше проф. Каламарис.

Цялото интервю вижте във видеото.