Общество

Български журналист от Атина: Отложете почивката си в Гърция за август

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Обстановката в Гърция е изключително напрегната заради пожарите. Евакуираните 20 000 души от Родос са само от неделя, в събота бяха евакуирани други 50 000. Гори вече шести ден и все още не може да овладяна огнената стихия. Според специалисти огънят ще бъде спрян едва когато стигне до морето.

Това коментира пред Euronews Bulgaria кореспондентът на в. „Труд“ в Гърция Бойка Атанасова.

Към момента няма данни за пострадали български граждани. Има създаден кризисен щаб в българското посолство в Атина. Има и българско дружество на о-в Родос, които са обявили на страницата си информация как пострадали българи могат да се свържат с тях и да им бъде помогнато.

Цари паника на Родос. Хотелиери издирват туристи, за да ги свържат с туроператорите, за да им бъдат дадени указания как да се измъкнат от огнения капан. Има заклещени монахини в един манастир, които не успяха да се евакуират и в момента са в едно подземие.

Корфу пламна вчера в късните часове. От 5-6 населени места и там вече тече евакуация. Има закъснения на полетите в рамките на час - час и половина заради евакуацията по въздух.

Може би е добре българите да помислят за отлагане на почивките до края на месец юли заради високите температури и най-високата пета степен на опасност от пожари. През август нещата се успокояват и температурите падат.

Засегнатите домакинства ще бъдат подпомогнати с по 6000 евро. В рамките на една година ще им се плаща наем между 300 и 500 евро, ако са загубили домовете си.

Вижте цялото интервю във видеото.